Sezonul România-Franța 2019 se deschide “en fanfare” 

21

Sezonul România-Franța 2019 se deschide, sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 21, la “Reflektor”, în cadrul Festivalului Cafékultour – Săptămâna cafenelelor 2019, cu trei nume emblematice ale scenei muzicale emergente din Hexagon: Malik Djoudi, Grand Blanc și La Mverte.

Muzica pop electronică și rafinată a primului (revelație muzicală a anului trecut, cu un prim album salutat de critică) și rock-ul energic, cu o tentă de new-wave al următorilor (care tocmai au lansat un al doilea album) promit să electrizeze publicul și să înnoiască percepția despre muzica franceză la Timișoara. Seara continuă cu La Mverte, unul dintre cei mai în vogă DJ parizieni ai momentului, cu un mix de synth-wave, techno și disco.

Malik Djoudi s-a făcut remarcat cu primul său album, „Un” (2017), impunând muzicii franceze contemporane o particularitate ce nu-i aparține decât lui: elegantă și vibrantă, impresionantă și fragilă. Un dandy romantic, nu prea sigur de el, care manevrează cu candoare cuvintele pe un fundal pop captivant. La Timișoara își va prezenta și al doilea album, Temperaments, apărut în luna martie.

Originari din Metz, muzicienii de la Grand Blanc sunt copiii unui alt tip de peisaj urban decât cel parizian, iar asta se simte în influențele lor punk și new wave din primul lor album. Cel de-al doilea – „Image au mur” – care tocmai a apărut este o odisee spectaculoasă pe care vă invităm să o descoperiți.

Alexandre Berly, cunoscut și ca La Mverte, a crescut cu electro-clashul anilor 2000. Astfel, o bună parte din ADN-ul său muzical este analogică: sfârșitul anilor 80, tinerii moderni, Daho, Bashung, Jacno, Marquis de Sade, tot Rennes-ul. De o curiozitate bolnavă, el devalizează librării muzicale, devorează disco, muzica experimentală…

Sezonul România-Franța 2019 a început la Paris în 28 noiembrie 2018 și va continua în toată România începând din 18 aprilie. Câteva sute de evenimente culturale, universitare, sportive, economice vor avea loc până în 14 iulie, pentru a vă îndemna să „uitați de clișeele” despre Franța și cultura sa.

Mai bine de 25 de evenimente sunt programate la Timișoara și în regiune în cadrul Sezonului, fiind organizate de numeroși parteneri ai Institutului Francez (Universitatea de Vest, Timișoara 2021, Teatrul Național, Teatrul Maghiar, Gărâna Festival etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ