31.6 C
Timișoara
duminică 23 iunie 2024

Senat: Consilierii locali care nu se prezintă la ședință, considerați demisionați de drept

Senatul a adoptat, în ședința de luni, propunerea legislativă potrivit căruia consilierii care nu se prezintă la ședință sau refuză să depună jurământul sunt considerați demisionați de drept.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale şi a Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, iniţiată de un grup de 46 de parlamentari PSD, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor.

„Consilierii care nu se prezintă la şedinţă sau refuză să depună jurământul sunt consideraţi demisionaţi de drept. Prin excepţie, nu se consideră demisionare de drept cazurile de boală care necesită spitalizare sau fac imposibilă prezenţa, precum deplasările în străinătate în interes de serviciu ori evenimentele de forţă majoră”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului.

Un alt amendament stipulează că validarea mandatelor consilierilor locali se face în termen de zece zile (faţă de 20 de zile cât era prevăzut în forma iniţială a legii) de la data alegerilor locale de către judecătoria în raza căreia se află unitatea administrativ-teritorială, la sesizarea secretarului unităţii. Hotărârea primei instanţe este supusă apelului în termen de cinci zile de la pronunţare. Hotărârea definitivă se comunică consiliului local respectiv şi prefectului.

Potrivit expunerii de motive, în practică au fost întâlnite diferite situaţii în care consiliul local/judeţean nu s-a putut constitui din cauza nevalidării mandatelor niciunui consilier sau a validării numărului insuficient de mandate pentru constituirea consiliului local/judeţean, legislaţia în vigoare permiţând amânarea pe o perioadă îndelungată a validării şi apoi a constituirii consiliului.

În cazul acestui proiect, Senatul este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Rezultatele oficiale de la alegerile din 9 iunie. Câte voturi au strâns candidații?

Numărătoarea voturilor de la alegeri s-a terminat în sfârșit. Rezultatele au fost publicate de Biroul Electoral Județean Timiș.  În frunte, la numărul de voturi s-a...

Parlamentul anunță o primă măsură majoră pentru descentralizarea politicilor financiare în România

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, propunerea legislativă prin care proiectele de interes naţional pot fi preluate temporar de către unităţile administrativ teritoriale. Legea merge...

Citește și :