20.3 C
Timișoara
luni 25 septembrie 2023

Șeful IPJ Timiș, pe cale să fie făcut alb ca nufărul de șefii săi din minister. În schimb, cel care l-a reclamat pentru că folosea mașina de serviciu în folos personal a fost suspendat

EvenimentȘeful IPJ Timiș, pe cale să fie făcut alb ca nufărul de...

Într-un răspuns pentru ziar, IGPR a evitat să spună ce măsuri au fost luate în cazul șefului IPJ Timiș, Alin Petecel: a menționat doar că la finalizarea cercetării au fost aplicate dispozițiile Legii 360/2002 privind statutul polițistului. Surse din Poliție arată că unul dintre colegii care l-au reclamat a fost suspendat din funcție.

În august 2022, Libertatea publica imagini din ani diferiți cu mașina de serviciu a șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Timiș, Aurelian Alin Petecel, care o folosea pentru a merge la casa sa de vacanță, la 168 km dus-întors de oraș.

În calitate de comandant, chestorul Aurelian Alin Petecel avea un autoturism Audi oferit de IPJ Timiș. Regulile MAI susțin că poate merge cu mașina acasă, la serviciu și în misiune. Nu în timpul liber, în vacanță.

Cele două fotografii, din anii 2022 și 2021, arată mașina de serviciu Audi A4 bleumarin a chestorului Aurelian Alin Petecel la casa de vacanță de pe malul lacului Surduc, în estul județului Timiș.

Ziarul a solicitat răspunsuri de la IPJ și IGPR. Dacă primii spuneau „șeful unității asigură continuitatea conducerii activităţilor în afara programului de lucru”, Inspectoratul General a răspuns că a pornit o anchetă.

Acum, în mai 2023, ancheta ar fi gata. Însă IGPR evită să răspundă ce s-a întâmplat după ea, iar Petecel a rămas în funcție.

Un polițist reclamant, suspendat din funcție

Într-un răspuns pentru Libertatea, Inspectoratul a menționat doar că „față de ofițerul menționat în cuprinsul cererii a fost declanșată procedura cercetării prealabile, la finalizarea acestei activități fiind aplicate dispozițiile Legii 360/2002 privind statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare”.

IGPR n-a indicat vreo finalitate concretă a cercetărilor și nici vreun articol din lege aplicat în cazul de față.

Asta, deși Inspectoratul fusese avertizat de situație încă din 2021, conform unor informații publicate anul trecut de ziar. În schimb, oamenii din Poliție susțin că unul dintre oamenii care i-au făcut plângeri lui Petecel a fost suspendat recent din IPJ Timiș.

Se numește Cezar Merticariu, iar știri despre suspendarea sa au fost publicate deja în presa din Timișoara.

Cum s-a procedat în cazul lui Merticariu?

Evaluări psihologice până i-au luat arma

Sursele Libertatea susțin că „undeva la începutul primăverii i-au pus în vedere să facă o evaluare psihologică în situații speciale.

Omul s-a prezentat pe la sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie”.

Oameni din Poliție susțin că lui Merticariu i s-a transmis verbal că este apt din punct de vedere psihologic și urmează să primească și în scris răspunsul.

„După care, surpriză, s-a mai recomandat o evaluare suplimentară. Pe care să o facă la Centrul de Psihosociologie al MAI din București.

Omul s-a simțit hărțuit și nu s-a mai dus. Apoi, pe la sfârșitul lui aprilie, i-au retras armele și echipamentul”.

Conform portalului instanțelor, Merticariu a contestat deja, la Judecătoria Timiș, suspendarea sa din funcție.

IGPR, despre suspendare: GDPR Libertatea a întrebat IGPR și despre cazul lui Merticariu.

În acest sens, Inspectoratul a invocat GDPR și faptul că nu pot fi date detalii potrivit Legii 544/2001.

Răspuns IGPR: „Infirmarea sau confirmarea unor informații despre o persoană și diseminarea acestei confirmări/infirmări reprezintă o prelucrare a datelor cu caracter personal, acțiune care intră în sfera de aplicabilitate a regulamentului invocat. Totodată, Legea 544/2001 prevede la art. 12 alin. (1) lit. d) faptul că se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile cu privire la datele personale, cărora le sunt aplicabile direct dispozițiile regulamentului. ”

Contactat de Libertatea, Merticariu nu a răspuns solicitării ziarului.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

Alte subiecte :

Întreruperea apei calde în 26 și 27 septembrie – defecțiuni rețea primară

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara, se întrerupe furnizarea apei calde de consum în ziua de...

Studenții Universității Politehnica Timișoara, din nou în amfiteatre

După festivitatea de deschidere a anului de învățământ academic, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara sâmbătă, 22 septembrie 2023, pe Stadionul Știința, în cadrul căreia...

Citește și :