Ședință urgentă a Consiliului Local Timișoara, anunțată cu doar o oră și jumătate înainte

286
Consilierii locali aflați încă în funcție au fost chemați ”de îndată” la Primăria Timișoara pentru o ședință extraordinară, vineri. Convocarea a venit cu doar o oră și jumătate înainte de ora stabilită pentru plen, adică 14:00.
Așa cum ne-am obinuit în ultimii 8 ani, nu toate proiectele ce au intrat în analiză erau postate pe site-ul instituției înaite de ședință. Unul dintre acestea, poate cel mai important pentru oraș, a fost publicat după începerea ședinței și este un proiect ”Privind aprobarea preluării pe bază de protocol a suprafeței de 5.198.412 mp de fond forestier grupa I funcțională, vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie, subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc) și încheierea unui contract de administrare cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Timiș-Ocolul Silvic Timișoara”.
Administrația locală nu a explicat de ce era nevoie de o ședință ”pe repede înainte”, însă urgența din 16 octombrie ar fi faptul că Pădurea Verde tebuie preluată de primărie până în 23 octombrie și pentru asta este nevoee ca aleșii locali să aprobe contractul cu Romsilva.
”Având în vedere prevederile art. 3 din H.G. nr.790/2020, intrată în vigoare la data de 25.09.2020, avem de realizat preluarea suprafeței de 5.198.142 mp de fond forestier din grupa I funcțională- vegetație forestieră cu funcții speciale de protecție, pe bază de protocol încheiat între Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, respectiv Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Timiș și Municipiul Timișoara, până la data de 23.10.2020”, aflăm din proiect.
De asemenea, autoritățile timișorene au la dispoziție doi ani pentru a transforma zona în pădure – parc sau ”păduri special amenajate în scop recreativ”. Contractul pe care Primăria Timișoara îl va încheia cu Romsilva constă și în plăți. Ce sumă? Nu se știe! Ce știm este că va fi încheiat pe 10 ani. La capitolul ”Valoarea contractului și modalități de plată” scrie doar că: ”valoarea contractului este data de valorile înscrise în BVC-ul încheiat conform punctului 2.3”. La punctul 2.3 este titrat așa: ”Administrarea fondului forestier se realizează pe bază de Buget de Venituri și Cheltuieli (BVC) întocmit anual de prestator până la data de 01 decembrie al fiecărui an, pentru anul următor”.
Problema transparenței constă în faptul că nu sunt stabilite valori maxime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.