5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Secțiunea competițională și Panorama reunesc zece avanpremiere la Central European Film Festival Timișoara

Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Central European Timișoara/CEFFTM anunță 10 avanpremiere în jurul temei Noua realitate.

După o pauză de un an pentru secțiunea competițională, ediția cu numărul cinci revine la formula originală cu următoarele categorii: Competiție (filme din ultimii doi ani, central-europene, sud-est europene sau coproducții, premiate la diverse festivaluri, reprezentative pentru țările din care provin, Panorama, Filme studențești, Filme documentare, Filme pentru copii, plus Focus Norvegia.

Spot festival: https://www.youtube.com/watch?v=74qzDOlexC4

Filmele din competiție se vor lua la întrecere la Aula Magna a Universității de Vest, iar cele din Panorama vor putea fi vizionate la Grădina de Vară Capitol. În completarea acestora vin scurtmetrajele studențești și documentarele, de văzut la garnizoana din Piața Libertății.

Povești palpitante despre vremuri asemănătoare cu cele pe care le trăim acum, de dragoste sau despre situații limită vor menține vie pasiunea pentru film și vă vor face să reveniți în fiecare zi, la Aula Magna, în căutarea câștigătorului trofeului CEFFTM2021.

Joi, 2 septembrie

17:00 Mere/ Apples/ Mila (Grecia-Polonia-Slovenia, 2020; r. Christos Nikou)

O tragicomedie despre noi începuturi, Mere reprezintă debutul regizoral al lui Christos Nikou (fost colaborator al lui Yorgos Lanthimos) și este o poveste emoționantă despre o epidemie din Grecia care provoacă pierderea memoriei.

 

18:30 Din câte știu/ As Far As I Know/ Legjobb tudomásom szerint (Ungaria, 2020; r. Nándor Lörincz, Bálint Nagy

Un film inspirat din fapte reale, despre cum viața de cuplu poate fi dată peste cap de un eveniment dramatic. Se evidențiază și prin antiteza imagini în culori puternice, intense și caracterul degradant al personajelor.

Vineri, 3 septembrie

17:00 Privește către cer / What Do We See When We Look at the Sky? / Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt? (Germania-Georgia, 2021; r. Aleksandre Koberidze)

O poveste de dragoste creionată de regizorul Aleksandre Koberidze într-un stil care ne duce cu gândul la basm, mai ales prin atmosfera creată în jurul vechiului oraș Kutaisi. Un film amuzant care iubește câinii, copiii, fotbalul, înghețata, muzica, un film de care sigur o să vă îndrăgostiți.

 

19:00 Rondul de noapte (România, 2021; r. Iosif Demian)

Cel mai nou film semnat de Iosif Demian surprinde o ultimă repetiție dinaintea premierei unui spectacol care se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol. Cum se vor descurca în necunoscutul nopții?

 

Sâmbătă, 4 septembrie

17:00 Lecții de persană/ Persian Lessons (Rusia-Germania-Belarus, 2020; r.Vadim Perelman)

Un tânăr evreu din Belgia este arestat de trupele SS şi trimis  într-un lagăr din Germania. Bărbatul evită execuţia ca prin minune: îi minte pe gardieni că nu e evreu, ci iranian. Cum nu știe o boabă de persană, acesta va trebui să inventeze mai multe cuvinte.

 

18:30 Gipsy Queen (Germania-Austria, 2019; r. Hüseyin Tabak)

Mama singură a doi copii lucrează împreună cu antrenorul și proprietarul unui club de box falimentar pentru a-și întreține familia. Pentru rolul interpretat, Alina Şerban a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis).

Proiecția va fi urmată de Q&A cu actorii Alina Șerban și Sorin Mihai.

 

Juriul care va decide câștigătorul secțiunii competiționale este format din Laszlo Kantor (producător de film), Mihai Fulger (critic de film), Ana Covalciuc (actriță)

Secțiunea Panorama îmbogățește șirul de avanpremiere de la CEFFTM2021 și ne poartă într-o călătorie seducătoare prin filme de care să îți amintești mult timp, cum ar fi Un triomphe/Succes la public (Franța, 2020), Nowhere Special/Un loc ca oricare altul (Anglia-Italia-România, 2020). Două producții românești din 2021 vin să întărească puterea de seducție a selecției din acest an: Lebensdorf (r.Valentin Hotea) și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă).

Intrarea la evenimente este gratuită. Rezervări se pot face la https://cefftm.ro/rbcff, iar bilete cu valoare zero se găsesc pe eventbook și iabilet.ro.

Central European Film Festival Timișoara este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și JTI.

Parteneri culturali: Universitatea de Vest Timișoara, Norwegian Film Institute, Cărturești, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Asociația Culturală Contrasens, UNATC, Agenția Națională de Filme, Centrul Cultural German, Institutul Francez Timișoara.

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, Aarc, Film New Europe, România Pozitivă, 4arte.ro, LiveTimișoara, Zile și Nopți, Revista Film, tion.ro, Agenda.

Parteneri: Clătite la tigaie, OZZ Vintage House, Hotel Continental.

 

Alte subiecte :

VIDEO: Un cetățean turmentat se dă în spectacol în Complexul Studențesc

Recent, un cetățean turmentat, obișnuit al cartierului, a agasat câțiva studenți. A căutat în tomberoane după mucuri de țigară, și le-a vorbit obscen fetelor...

Roberto Borsi, artistul tatuator care a făcut ucenicie în Japonia, a venit pentru prima dată la Timișoara

Roberto Borsi, artistul tatuator de origine italiană, a făcut ucenicia tocmai în Japonia. El tatuează folosind tehnica tradițională japoneză numită „Tebori”. De îndată ce...

Citește și :