16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Sechestru pe averea copiilor unui rector de la Medicină. Numele rectorului apare în dosar

Mai exact, magistrații au instituit sechestru pe averea deținută de Ioana Sadiye Scripcariu căsătorită cu Dragos Scripcariu, fiul rectorului UMF Iasi, Viorel Scripcariu  (vezi aici decizia) @ S-a instituit sechestru atat pe bunurile pe care Sadiye le detine atat singura cat si pe cele pe care le are  in coproprietate (cu sotul sau cu alte persoane) pana la concurenta sumei de 327.000 lei @ Asta deoarece impotriva Ioanei Scripcariu a fost depusa o reclamatie chiar de către fostul arhitect al municipiului Iasi și anume Ionel Oancea @ Acesta a arătat că nora rectorului UMF i-a tras o teapa cu vanzarea unui teren @ Oancea a arătat că și Viorel Scripcariu s-a implicat în această afacere

Decizie ferma a magistratilor de la Curtea de Apel Galati care au decis sa puna sechestru pe averea detinuta de Ioana Sadiye Scripcariu pentru a fi siguri ca o persoana care a reclamat ca a fost pagubita chiar țepuită de nora rectorului UMF Iasi iși va recupara paguba. Astfel, in data de 6 mai a.c Curtea de Apel Galati a decis instituirea sechestrului asigurator pe bunurile pe care Ioana Shadiye le detine individual cat si pe cele pe care le detine  in coproprietate cu alte persoane pana concurenta sumei de 327.000 lei. Decizia a fost luata ca urmare a unei plangeri formulate de Ionel Oancea, fostul arhitect sef al orasului si sotia sa care au aratat ca au platit suma de 327.000 lei pentru a cumpara un teren detinut de Ioana Scripcariu si, dupa ce au achitat banii au ramas cu buzele umflate. Ionel si Cornelia Oancea au dat-o in judecata pe Ioana Scripcariu pentru ca instanta sa o oblige sa le dea  terenul platit sau macar sa-i despagubeasca si in acelasi timp au solicitat instituirea sechestrului pe averea acesteia pentru a fi siguri ca-si vor recupera paguba. Cererea de instituire a sechestrului a fost respinsa de Tribunalul Iasi dar a fost admisa, dupa cum s-a vazut, in apel, de Curtea de Apel Galati.

Oancea a vrut sa cumpere un teren

„Afacerea” a demarat în anul 2009, după ce  Ionel Oancea a părăsit funcția de arhitect șef a candidat pentru fotoliul de primar dar a obținut doar un post de consilier local din partea Partidului Conservator. Oancea aflase ca Shadiye Winkler (în prezent Shadyie Scripcariu, nora actualului rector) urma să moștenească o parte dintr-o suprafață de 19 hectare în Bucium, în spatele Spitalului Socola. Oancea îl cunoștea mandatarul Shadiyei Winkler care era nimeni altul decât tatăl său vitreg, ieșeanul Gică Alexa. De altfel, în presă și în administrație să știe că cel care a muncit pentru ca familia Winkler să-și recapete terenul este nimeni altul decât Gică Alexa. Având o procură semnată de Shadiye Winkler, în primăvara anului 2009, Gică Alexa a încheiat cu Ionel Oancea o înțelegere privind cumpărarea unei suprafețe de 3.200 mp teren din suprafața pe care tânăra urma să o primească în Bucium. Cei doi s-au înțeles ca vânzarea terenului să se facă la un preț de 30 euro pentru un metru pătrat. La vremea respectivă  nu se putea încheia un contract de vânzare-cumpărare  deoarece  procesul de retrocedare a terenului era blocat de un litigiu. „Domnul Alexa ne-a  explicat că   urmează  să  se  încheie   actul de  vânzare-cumpărare  după  soluționarea  procesului având ca obiect  anularea  titlului de  proprietate  și după  efectuarea  împartelii intre   titularii  titlului de  proprietate. Tot  acesta ne-a  explicat că  pârâta (Shadiye Scripcariu – n.r) nu are resurse financiare  și ne-a  solicitat  diferite sume  cu titlu de  avans , până când  se putea   realiza  vânzarea”, a arătat Oancea în acțiunea prin care a  chemat-o în judecată pe Shadiye Scripcariu pentru a-și recupera banii.

Astfel, începind  cu 9 aprilie  2009  și pâna în data  de 21 dec. 2013, Oancea a achitat cu titlu de  avans  suma de 327.000  lei, suma  evidențiată  pe fiecare plată într-un caiet care a și fost depus la dosarul din instanță. În anul 2013, după ce a văzut că au trecut atâția ani și a văzut că nu mai semnează contractul de vânzare-cumpărare Oancea a început să pună întrebări. Între timp Shadiye a intrat în familia Scripcariu, s-a căsătorit cu fiul rectorului. De asemenea după ce a obținut terenul familiei Winkler, Gică Alexa a fost dat la o parte. „S-au văzut cu sacii în căruță, s-au văzut milionari și m-au dat la o parte”,  a spus Gică Alexa, pentru Dezvaluirea.ro.

Oancea l-a luat la întrebări pe Gică Alexa dar acesta i-a explicat că a acționat în numele Shadiyei  Winkler căreia îi predase toți banii pe care îi primise sub formă de avans.

Implicarea rectorului Scripcariu

În aceste condiții Oancea a început să o caute pe Shadiye pentru a-i cere socoteală în legătură cu banii. Acesta a fost momentul în care Viorel Scripcariu a intervenit în această „afacere”. Mai exact, Scripcariu s-a prezentat în persoană la biroul lui Oancea pentru a-l liniști asigurandu-l că în final nu va rămâne păgubit. „Văzând că timpul trece și noi am plătit o sumă foarte mare am luat  personal legătura cu pârâta pe la începutul verii 2016. Acesta ne-a asigurat că este în cunoștință de cauză cu privire la promisiunea de vânzare și că o va onora imediat ce se termină litigiile. Pentru a-și dovedi buna-credință la câteva zile, pârâta împreună cu soțul său sau viitorul soț la acel moment și tatăl acestuia Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină Iași s-au prezentat la atelierul nostru martoră fiind Afloarei Chira. Aceștia ne-au asigurat că știu de promisiunea de vânzare a suprafeței de 3.200 mp încheiată cu Gică Alexa, asigurându-ne că vor respecta această promisiune”, a mai arătat Oancea, prin intermediul avocaților, în fața judecătorilor.

Bine înțeles promisiunea făcută atunci în birou lui Oancea nu a mai fost onorată și de atunci nici unul din membrii familiei Scripcariu nu i-a mai răspuns la telefon. „Trebuia să-mi dau seama că ceva nu este în regulă când am văzut că durează atât de mult până la semnarea actelor. Viorel Scripcariu a venit la mine la birou și și-a dat cuvântul că se vor încheia actele. După aceea nu s-a mai întâmplat nimic. De aceea, am fost nevoit să mă adresez justiției”, ne-a spus Ionel Oancea.

Shadiye nu vrea sa dea nici terenul nici banii

În apărarea sa, în dosarul deschis de Oancea, Shadiye a arătat că Alexa nu avea  acordul său atunci când a făcut înțelegere de vânzare a celor 3.200 mp și susține că nu a primit nici un ban din suma de 327.000 lei pe cate fostul arhitect șef a plătit-o sub formă de avans. Mai mult aceasta a aratăt că a depus plângere penală împotriva lu Gică Alexa. „Arăt faptul că după comunicarea cererii de chemare în judecată comunicată în cauză, subsemnata am formulat plângere penală împotriva  lui Alexa Gică sub aspectul săvârșirii faptelor de înșelăciune și gestiune frauduloasă având în vedere și gravul prejudiciu de imagine ce mi-a fost creat prin utilizarea numelui subsemnatei în activitățile sale ilicite”, a arătat Shadiye.

Oancea a depus în instanță documente  care arată că în momentul în care s-a înțeles cu Alexa procura acestuia era perfect valabilă.

Gică Alexa: „Le-am dat toți banii”

Contactat de jurnaliștii Dezvaluirea.ro, Gică Alexa a negat cele sustinute de fosta sa fiică vitregă acum Shadiye Scripcariu. Acesta s-a enervat când a auzit că  există posibilitatea să se fi ales cu o plângere penală drept ”recompensă” pentru că familia Winkler – Scripcariu s-a îmbogățit datorită eforturilor sale.  „Plângere penală. Lasă să vezi ce plângeri penală le fac eu. Dacă nu eram eu nu luau nici un teren, aveau actele vechi pentru teren într-un pod de casă, noroc că le-am recuperat eu. {i ea (Shadyie – n.r) abia așteptau să vin cu banii. Tot timpul mă întrebau dacă am mai încasat ceva, să le mai dau pentru că nu aveau bani. Acum s-au văzut milionare și îmi fac plângeri penale. Lasă că mai vedem noi!”, a spus Gică Alexa pentru Dezvaluirea.ro

Viorel Scripcariu a refuzat să comunice cu jurnaliștii Dezvaluirea.ro pe marginea acestui subiect.

Averea ”copiilor”

In editiile anterioare in special in articolul cu titlul ”Fiul lui Scripcariu s-a imbogatit in mod suspect cu taticul rector. Trei case in 5 ani”  am aratat ca averea  ”copiilor” rectorului UMF Iasi a crescut substantial de cand Viorel Scripcariu a preluat conducerea institutiei de invatamant superior. Acestia detin o casa si doua apartamente, proprietati valoroase din zona centrala a municipiului.

Sursa: www.dezvaluirea.ro

Alte subiecte :

Liceele din Timiș care încurajează elevii să scrie literatură și texte jurnalistice

Zeci de elevi din Timiș și o profesoară de la Colegiul Loga din Timișoara au fost premiați la un concurs de articole, creații literare...

Timișul se află în topul județelor cu cei mai bine plătiți salariați din România

Discrepanțele salariale sunt mari de la un județ la altul în vestul țării, potrivit unei analize a Ziarului Financiar, întocmită pe baza statisticilor oficiale. Potrivit...

Martie la Timișoara

Citește și :