Seceta și excesul de apă sunt la fel de dăunătoare agriculturii VIDEO

75

Printre multe alte probleme cu care se confruntă agricultura românească se află și cea mai banală posibilă dar indispensabilă unei producții bune. Apa pare un lucru simplu. Dar atât lipsa acesteia, ca în această vară în partea noastră de vest dar și surplusul de apă sunt în egală măsură necazuri.

Pentru a discuta și a stabili o modalitate modernă de manageriere a rezervelor de apă în agricultură a avut loc azi la Timișoara o importantă întâlnire de lucru. O seamă de instituții dar și persoane implicate în munca ogoarelor au dat curs invitației venite de la conducerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timișoara pentru a se întâlni cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

Ocazia a fost prilejuită de constituirea grupului de lucru care vizează gestiunea integrată a apei și solului în agricultură prin evaluarea proiectelor actuale, parte componentă a programului național de refacere a infrastructurii de desecare și drenaj, strategia națională de gestiune integrată a apei și solului în agricultură. Cu acestă ocazie ministrul, Adrian Oros, a semnat un parteneriat de colaborare cu universitatea timișoreană Timișoara ce are în vedere practica atât în unitățile subordonate ministerului, cât și la nivelul ministerului.

Specialiști din Universitate și-au spus părerea despre nevoia stringentă ca gestionarea apei să devină prioritară. Deși Banatul beneficiază de sisteme de drenaj al surplusului de apă și de desecare ce au funcționat bine timp de aproape trei sute de ani ele au început să-și arate limitele. Canalele au fost în timp colmatate. Echipamentele de pompare au dispărut în timp mai cu seamă în haosul de după anii 90. Toate acestea ar trebui revitalizate.
Profesorul doctor Cosmin Alin Popescu, rectorul universității, a arătat disponibilitatea instituției să sprijine orice inițiative ce ar aduce un plus în acest domeniu.

„Vom căuta soluții și vom discuta strategii, îi vom asculta pe fermieri despre problemele existente. Ca universitate ne implicăm pentru a găsit soluții legate de agricultură și industrie alimentară și tot ceea ce înseamnă activități conexe, în acest sector strategic și amplu pentru economie. Am demonstrat până acum că știm să venim cu soluții acolo unde am fost solicitați și o facem cu mare deschidere, la fel vom proceda în continuare”, a declarat rectorul Popescu.

Adrian Oros, ministrul agriculturii, a explicat toate demersurile făcute împreună cu autoritățile europene pentru a asigura finanțări comunitare pentru proiecte să devină palpabile. Proiectele inaintatre de România au fost considerate a fi cele mai „verzi” dintre toate cele depuse.

„Acum, în această perioadă se negociază Politica Agricolă Comună 2021 -2027, tocmai când am terminat trialogul între Consiliul Miniștrilor Agriculturii, Comisia Europeană și Parlamentul European, care a durat aproape un an. Se schimbă paradigma prin „Green Deal-ul” care se vrea. A fost un trialog destul de dificil, fiindcă exista o diferență foarte mare între viziunea miniștrilor agriculturii și a membrilor din Parlamentul European. În urmă cu două săptămâni am ajuns la un acord de compromis în ceea ce privește Green Deal și sperăm să apară și cele trei regulamente astfel, ca fiecare stat să își finalizeze planul național al strategiilor. 21,56 miliarde de euro vor veni către agricultura românească în următorii șapte ani pentru a acoperi toate nevoile.”

Au mai participat: Florian Ciolacu, director executiv al Clubulul Fermierilor Români, Bogdan Cătălin Ghelbere, secretar general adjunct al Guvernului României, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Zoltan Nemeth, prefectul județului Timiș dar și alți specialiști din agricultură și din domeniul îmbunătățirilor funciare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.