Se schimbă complet modul de acordare a concediului medical. Prevederile intră în vigoare de la 1 august

4519

De la 1 august, medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, obţinut şi analizat de Economica.net. De aceeaşi dată intră în vigoare obligaţia medicilor să facă planuri de recuperare pentru majoritatea pacienţilor cărora le eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă. Economica.net vă prezintă detaliile şi structura acestui plan, aşa cum sunt definite în proiectul antemenţionat.

La 1 august intră în vigoare o obligaţie nouă pentru medicii care eliberează concedii medicale. Aceştia vor întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit OUG 74/2021, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial la 30 iunie. Economica.net a anunţat, în premieră, această schimbare pe 4 iulie.

Vă amintim că OUG 74/2021 modifică şi completează OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care pacientul care a primit concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă are obligația să le respecte, potrivit OUG 74 din 2021, despre care Economica.net a scris deja. Detaliile despre structura planului de urmărire a evoluției bolii se stabilesc prin normele de aplicare a OUG 158/2005, modificată prin OUG 74 din 2021.

Noutăţi

Economica.net a obţinut proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Cele mai recente şi substanţiale modificări ale OUG 158 din 2005 au fost făcute prin OUG 74 din 2021. Economica.net a studiat proiectul normelor de aplicare a actului normativ (OUG 158/2005 modificată prin OUG 74 din 2021) şi vă spune ce se schimbă în privinţa concediilor medicale, începând cu 1 august.

Medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriu care eliberează pacientului concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, pe care beneficiarul concediului are obligația să îl respecte. Structura planului de recuperare e stabilită prin proiectul normelor de aplicare a OUG antemenţionate şi poate fi consultată în fotografia de mai jos.

Excepţii

  • Medicul de familie şi medicii din ambulatoriu nu vor avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alineatul (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, studiat de Economica.net.
  • De asemenea, medicii sunt scutiţi de obligaţia de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii diagnosticaţi cu unele boli speciale, prevăzute la articolul 13 alineatul (3) din OUG 158/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Dintre acestea amintim SIDA, neoplaziile, tuberculoza, se arată în proiectul normelor de aplicare a OUG 158 din 2005, obţinut şi studiat de Economica.net.

Sursă: caputură Economica.net din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005 cu modificările şi completările ulterioare.

Concediul medical va fi acordat în cel puţin două etape

În prima etapă, durata concediului medical poate fi de cel mult trei zile calendaristice, se arată în proiectul obţinut de Economica.net.
În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, constatate pe baza evaluării răspunsului la tratamentul iniţial şi/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigaţiilor funcţionale şi/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecţiunea, va putea elibera certificatul de concediu medical în continuare, se arată în proiectul consultat de Economica.net.

Pe durata cuprinsă în certificatele de concediu medical, medicul de familie sau, după caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, în funcţie de evoluţia bolii, va putea modifica planul de recuperare stabilit iniţial, conform proiectului normelor de aplicare a OUG 158/2005 cu modificările şi completările ulterioare, analizat de Economica.net.

Medicii de familie vor avea dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă pentru un episod de boală, în cel puţin două etape, din care prima etapă este de cel mult trei zile calendaristice, cu excepţia incapacităţii temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, studiat de Economica.net.

Ca să se asigure că planul de urmărire a evoluţiei bolii va fi respectat de pacient, medicul care eliberează concediul medical îi va acorda consultații la cabinet şi nu la domiciliu, se precizează explicit în proiectul de norme, consultat de Economica.net.

Excepţii

Situaţiile în care medicii de familie sau, după caz, medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultaţii ori la domiciliul beneficiarului de concediu medical, ori la distanţă, ca să se asigure că pacientul respectă planul de recuperare, sunt:

– dacă pacientul se află în stare de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară;
– sau dacă pacientul care are boli cronice sau un episod acut de boală se află în imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, reiese din proiectul de act normativ studiat de Economica.net.

Oamenii care pleacă, în interes personal, în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, precum Sars-CoV-2, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru primele cinci zile de carantină, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum, conform OUG 74 din 2021 şi proiectului normelor de aplicare a OUG 158/2005, modificată şi completată prin OUG 74/2021, studiat de Economica.net.

Această regulă se va aplica şi angajaţilor instituțiilor și autorităților publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice. Şi mai explicit, dacă personalul instituţiilor şi autorităţilor publice antemenţionate merg, în interes personal, în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, precum Sars-CoV-2, deși cunosc aceste condiții la momentul deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru primele cinci zile de carantină, prevede proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, modificată şi completată prin OUG 74/2021, studiat de Economica.net.

Atenţie! Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un proiect de act normativ, drept care deocamdată nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, ordinul trebuie aprobat de MS şi CNAS şi publicat în Monitorul Oficial. Data estimată la care vor intra în vigoare prevederile conţinute de normele de aplicare despre care Economica.net a scris aici e 1 august.

Sursa: https://www.economica.net/de-la-1-august-concediul-medical-se-acorda-in-cel-putin-doua-etape-impreuna-cu-un-plan-de-recuperare-ce-contine-planul-si-cine-il-va-primi-proiect-de-norme_522997.html

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ