Se schimbă banii în România

10284

Camera Deputaţilor a adoptat în această săptămână o măsură care are ca efect, printre altele, schimbarea tuturor monedelor şi bancnotelor aflate în circulaţie.

Noua lege vizează schimbarea stemei ţării şi a sigiliului statului. Schimbarea stemei constă în adăugarea unei coroane pe capul acvilei reprezentată în stemă, noua varianta fiind descrisă astfel: „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”.

stema-colaj

Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora, potrivit dispoziţiilor legii. Până la această dată, cele două modele de stemă a României, respectiv de sigiliu al statului se pot folosi în paralel.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, simbolul coroanei reprezintă „independenţa, suveranitatea şi unitatea naţională”.

Iar cum stema României este înscrisă pe toate monedele şi bancnotele aflate în circulaţie, acestea vor trebui înlocuite cu altele avand noua imagine.

Monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stemă nouă.

Schimbarea stemei implică şi modificarea drapelului naţional, dar şi a tuturor documentelor care folosesc imaginea stemei României.

3 COMENTARII

  1. Numai ASA se Pot ataca, modifica,fura ceva ce tine de documentele vechi. Iar Au gasit o metoda prin care sa se piarda valabilitatea unor documente de valoare foarte Mare
    Vai de noi!

  2. „Schimbarea stemei implică şi modificarea drapelului naţional,”
    Asta n-am inteles. De ce? Pe drapelul national nu este nici o stema. Este tricolorul si atat.

LĂSAȚI UN MESAJ