SE ÎNTÎMPLĂ ÎN BANAT! Bătaie de joc nepedepsită într-un parc natural din Caraș-Severin

707

A trecut aproape o lună de când Grupul Ecologic de Colaborare Nera a semnalat faptul că pereții Cascadei Beușnița au de suferit din cauza turiștilor neciopliți. Nimeni nu a luat nicio măsură de atunci. Mai mult, nu există niciun vinovat.

În fapt, pereții Cascadei Beușnița au fost scrijeliți acum o lună de turiștii fără cei șapte ani de acasă care nu conștientizează gravitatea faptei lor. Conform colegilor de la expressdebanat.ro, GEC Nera s-a adresat în 19 septembrie și autorităților în mod oficial. Incidentul a fost semnalat Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Instituției Prefectului și Poliției. Dintre toate autoritățile anunțate, numai Inspectoratul de Poliție a dat un răspuns: „până în prezent nu s-a reușit identificarea persoanelor care au scrijelit mușchiul de pe peretele cascadei, cazul rămânând în atenția IPJ Caraș-Severin”. Celelalte instituții au ales liniștea.

Reprezentanții GEC Nera spun că „în situaţia neidentificării făptaşilor, o sancţiune în domeniul protecţiei naturii ar trebui aplicată Administraţiei Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, o structură din cadrul RNP Romsilva care administrează patrimoniul natural al Parcului. În situaţii similare însă, care au avut loc atât în parcurile naţionale din sudul Banatului, cât şi în celelalte parcuri naţionale din România care nu au un plan de management aprobat, sancţiunile sub formă de amenzi au fost anulate de instanţele de judecată. Motivul este acela că aplicarea legii ariilor naturale protejate în astfel de parcuri are un caracter ambiguu şi interpretabil. iar avocaţii RNP Romsilva s-au specializat în astfel de cauze în cei 12 ani de când aceste administraţii de parcuri lucrează (este greu de spus ce anume) fără planuri de management aprobate prin Ordin al Ministrului Mediului”.

Reprezentanții Grupului Ecologic de Colaborare Nera își pun întrebarea firească dacă și Cascada Bigăr va fi mutilată, caz în care, din nou, nimeni nu va fi tras la răspundere, obiectivul turistic făcând parte din același Parc Național…

Sursa: expressdebanat.ro
Foto: expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ