Se întâmplă de la 1 Ianuarie. Mii de posturi de bugetari vor fi eliminate

1746

Executivul a rămas fără bani pentru plata salariilor angajaţilor din ministere. Din această cauză, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a anunțat vineri măsuri dure.

La nivelul ministerelor şi agenţiilor subordonate lor, se vor desfiinţa aproximativ 4.100 de posturi vacante. De anul viitor, mii de posturi care sunt acum vacante în administraţie vor fi desfiinţate.

Guvernul vrea să taie până la finalul anului toate posturile vacante şi să îngheţe astfel angajările. Asta înseamnă că nu vor mai fi prevăzuţi bani în bugetul pentru 2019 pentru respectivele posturi, aşadar Executivul va face economie.

Mai mult, Darius Vâlcov, consilierul premierului, a avut vineri o discuţie cu toţi miniştrii cabinetului Dăncilă în care i-a anunţat de aceste măsuri dure. Vâlcov cere eliminarea din ministere a tuturor angajaţilor veniţi cu delegaţie, conform Digi24.

În primele opt luni ale anului, cheltuielile de personal s-au ridicat la circa 64 de miliarde de lei, în creştere cu peste douăsprezece miliarde de lei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Nenorocirea care se întâmplă este că toate acestea se fac în detrimentul investiţiilor şi în detrimentul unor măsuri care să asigure o economie performantă pe termen mediu şi lung. Deci, ceea ce este grav este că luăm tot felul de măsuri care se adresează numai momentului de acum, facem faţă momentului de acum şi în rest vom mai vedea”, spune Cristian Pârvan, secretar general AOAR.

Pentru a face rost de bani la buget, autorităţile apelează şi la companiile de stat. Romgaz a fost obligată de Ministerul Energiei – acţionar majoritar – să dea statului 500 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare, iar Nuclearelectrica aproape 240 de milioane de lei.

„Chiar dacă nu au venit propuneri la Transgaz, Transelectrica şi Conpet, aşteptările sunt ca investitorii să ceară şi de la ele dividende suplimentare, chiar dacă dividendul presupune o decapitalizare a companiei”, avertizează Simion Tihon, senior broker la Prime Transaction.

sursa: www.capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ