Se încheie era „banilor ieftini”? FED pregăteşte o decizie majoră

649

Banca centrală a SUA, Federal Reserve (FED) a anunţat că. cel mai probabil, va creşte dobânda de referinţă în scurt timp, în cazul în care economia americană va continua să crească în ritmul din primul trimestru. ”Este momentul potrivit ca FED să crească dobânzile de referinţă, într-un mod prudent şi gradual, şi probabil în lunile care urmează vom începe să punem în aplicare creşterea”, a spus Janet Yellen, şefa Federal Reserve.

Aceasta va însemna, probabil, sfârşitul perioadei creditelor ieftine, cauzate de dobânzile foarte mici, uneori chiar negative, practicate de băncile cetrale.

Măsura lasă uşa deschisă pentru o nouă mişcare în cadrul şedinţei FED de luna viitoare, de pe 14-15 iunie, sau cel târziu în iulie sau septembrie, în cazul în care oficialii FED vor să aştepte mai multe date macroeconomice.

După mai multe trimestre slabe, creşterea pare să fi revenit, se arată în mai multe date monitorizate de FED, susţine Yellen.

Creşterea încrederii consumatorilor, precum şi creşterea consumului, activităţii economice domestice şi a producţiei industriale au luat avânt în lunile de primăvară. Proiecţiile arată o creştere a PIB-ului, care ar urma să accelereze cu 2,5% în T2, faţă de 0,8% în primul trimestru.

Un alt semnal pozitiv este că profiturile corporaţiilor din SUA încep să dea semne de stabilizare, deşi companiile americane încă se luptă cu presiune din cauza creşterii salariilor şi expansiunii globale economice încă slabă. Profitul brut al corporaţiilor americane a crescut cu 1,9% în primele trei luni, după ce anterior a fost în declin două trimestre.

LĂSAȚI UN MESAJ