Se înalță coloane dacice într-un amplu proiect de restaurare a unui renumit obiectiv turistic din vestul țării

101

Sarmizegetusa Regia îşi va schimba înfăţişarea căpătată în urma celui mai amplu proiect de restaurare din istoria ei, realizat la începutul anilor ’80.

Institutul Naţional al Patrimoniului a realizat un studiu amplu care va sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care Consiliul Judeţean Hunedoara intenţionează să le deruleze în următorii ani. Rezultatele investigaţiilor derulate pe parcursul a aproape un an au fost prezentate luni, iar specialiştii INP au propus o serie de lucrări care vor aduce Sarmizegetusa Regia mai aproape de înfăţişarea ei din Antichitate.

„Trebuie început cu intervenţii de urgenţă, care înseamnă realizarea unor structuri de sprijinire a zidurilor, acolo unde ele riscă să se prăbuşească, acoperiri provizorii şi intervenţii de stabilizare a versanţilor”, a declarat Ştefan Bâlici, managerul Institulului Naţional al Patrimoniului.

Sunt eliminate „defectele” restaurării din anii 1980 Specialiştii

INP propun transformarea capitalei dacilor într-un monument istoric a cărei înfăţişare va fi cât mai autentică şi mai apropiată de aspectul ei antic. Astfel, terasele pe care au fost ridicate templele din Sarmizegetusa Regia vor fi refăcute, iar constructorii vor accentua caracterul antropic al acestora. Elementele de beton adăugate de-a lungul timpului construcţiilor antice din Sarmizegetusa Regia vor fi eliminate. Vor fi demantelate blocurile de calcar de la Podeni adăugate în zona porţilor de acces ale incintei militare, ca urmare a restaurării de la începutul anilor 1980.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.