Se caută soluții pentru refacerea bustului lui Emanuil Ungureanu, dispărut de 4 ani din Timișoara

220

Au trecut aproape 4 ani de când din centrul Timișoarei a dispărut bustul de bronz a lui Emanuil Ungureanu. Soclul a fost lăsat gol de hoți și nici acum autoritățile nu au găsit o soluție pentru a-l înlocui.

Bustul fostului om politic a disprut în anul 2015. Însă nimeni nu a observat lipsa lui, deși Parcul Huniade unde era amplasat este la câțiva pași de Pimăria Timișoara. Polițiștii au fost cei care au descoperit bucăți din bust în curtea unor hoți care mai furaseră două statui din oraș.

De atunci autoritățile locale se chinuie să reface bustul, cel original fiind monument istoric. Acum, o echipă de specialiști caută matrițele vechiului bust și se caută sculptori care să îl refacă. Lucrarea ar costa aproximativ 30.000 de lei.

Emanuil Ungurianu a fost om politic și de cultură și generos filantrop al plaiurilor banațene. A făcut multe în cariera sa. A condus bănci, a înființat ziare în limba română, când nu prea erau tolerate. A pus bazele muzeului de istorie și etnografie din Sibiu. A sprijinit biserica ortodoxă din Ungaria și Transilvania cu multe donații. Iar acum doar numele unui liceu ne mai aduce aminte de personalitatea sa.

În noiembrie 1929 un comitet de inițiativă a hotărât ridicarea unui monument în onoarea sa, cu un bust realizat de sculptorul Gheorghe Groza, amplasat inițial în fața Muzeului Banatului. De realizarea monumentului s-au ocupat Ioachim Miloia și Victor Vlad, fiind inaugurat la in vara anului 1931.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.