8.1 C
Timișoara
sâmbătă 13 aprilie 2024

Se anunță grevă în primăriile din Banat și din întreaga țară

Federația SCOR anunță că încetează suspendarea declanșării grevei la nivelul administrației publice locale din comune, ca urmare a refuzului Guvernului de a soluționa revendicările salariale, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit comunicatului sindicatelor, începând de luni, 18 martie, vor avea loc greve de avertisment de 2 ore zilnic, urmate de „grevă japoneză prin exces de zel”.

Sindicatele cer majorarea salariilor cu 36-40% pentru a le ajunge la nivelul anului 2021, la fel ca în cazul personalului din educație, sănătate și asistență socială.

De asemenea, protestele ar putea fi amplificate printr-o grevă generală de 5-7 zile în perioada 25 martie – 3 iunie.

Sindicatele cer primarilor să susțină protestele, întrucât și salariile acestora, pensiile și drepturile salariaților din primării sunt diminuate. Ministerul Muncii nu a oferit un răspuns oficial, însă susține că orice majorări salariale depind de analiza execuției bugetare din aprilie.

Conflictul dintre sindicatele din administrația locală și Guvern pare să escaladeze, iar primăriile riscă blocaje totale în perioada următoare din cauza grevelor anunțate.

”Suntem conștienți de faptul că acțiunea noastră de protest va provoca un anume disconfort în rândul colectivității locale, disconfort care ne dorim să fie înlăturat cât mai repede de către Guvern, dar buna noastră credință a fost dovedită prin cele șase săptămâni succesive de suspendare a protestului, pentru a da guvernului posibilitatea să-și țină promisiunile.

Impactul bugetar al măsurilor convenite inițial cu Guvernul, în ianuarie, reprezenta 0,047% din cheltuielile prevăzute în bugetul consolidat al statului pentru anul 2024. Însă, modul penibil prin care Guvernul și-a motivat refuzul de a rezolva problemele noastre, cel puțin până în luna aprilie, prin “nevoia de a analiza execuția bugetului consolidat al statului pe primul trimestru”, reprezintă un “exces de zel” care nu poate fi tratat decât în oglindă, de aceea am ales să luăm alături de noi întreaga colectivitate locală, pentru a aștepta împreună jumătatea lunii aprilie”, precizează sindicaliștii în comunicat.

Sursa: https://www.g4media.ro/

Alte subiecte :

Când vom putea circula de la Timișoara la Arad cu peste 120 de kilometri la oră

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că a fost emisă autorizația de construire pentru lucrările pe cei 48,08 kilometri, între Ronaţ Triaj şi Arad, dar...

Se reia circulația tramvaiului 6

Din 22 aprilie timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega...

Citește și :