Scumpiri semnificative la alimentele de bază! Pe ce vor da mai mulți bani românii

183

Vremea rea din perioada următoare va atrage și un nou val de scumpiri la alimente, avertizează președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoș Frumosu. Dacă în vestul sau în centrul Europei vor fi ninsori abundente și nu vor putea circula tirurile cu marfă sau porturile din România vor fi închise, marile lanturi de magazine vor trebui să ridice prețurile pentru a acoepri eventualele pierderi, susține Dragoș Frumosu.

”Scumpirile ce vor urma vor fi semnificative, din cauza vremii, dar mi-e greu să cred că ele vor fi iresponsabile”, a afirmat liderul sindical.

Cu cât vor crește prețurile la unele alimente 

Potrivit lui Dragoș Frumosu, până în aprilie, la unele legume vor fi cresteri de 20-25%, la carne, majorările de preţ vor ajunge să fie de 6-7%, iar la produsele procesate din carne, de 8-10%.

”Prețul la lapte a crescut și el de curând, cu 3-4%, iar untul, vedem că a sărit de 25%”, a precizat Dragoș Frumosu.

Liderul sindical explică, pentru Libertatea, de ce au fost aceste creșteri: ”Francezii, care dețin cele mai mari fabrici de lactate din lume, dar și de la noi, au avut un scandal lunile trecute cu laptele praf pentru copii care produce anumite boli. După ce au pierdut foarte mult pe acest segment, au creat o falsă percepție a lipsei de unt în piață, așa justificând creșterea care s-a produs în această perioadă”.

”Importăm 70% din carnea de porc, 20% din laptele necesar pentru procesare și vânzare, ouă și pâine congelată”

Faptul că în perioada de iarnă avem importuri foarte mari de produse alimentare arată, în opinia liderului sindical, cât de prost gestionăm culturile și producțiile interne.

”Dacă discutăm de legume și fructe, se știe că perioada octombrie – martie este o perioadă în care importurile primează. Noi, producție nu prea avem, iar aici este un joc al importatorilor, care nu sunt foarte mulți. Dacă discutăm de creșterea celorlalte prețuri, este justificată, pentru că importăm 70% din carnea de porc, 20% din laptele necesar pentru procesare și vânzare, importăm ouă și pâine congelată. În aceste condiții, deprecierea cursului valutar are o influență nefastă”, a mai declarat,pentru Libertatea, Dragoș Frumosu.

O majorare de 10% la produsele alimentare se va vedea în buzunar

Pe de altă parte, susține președintele FSIA, problema nu este la produsele ieftine, unde o scumpire de 10% nu s-ar vedea, ci la cele care au prețuri mai mari, cum este carnea.

”Dacă pâine s-ar scumpi mâine cu 10%, ar fi de la un leu la un leu și zece bani. Problema apare pa produsele procesate din carne, care costă 20 de lei cel puțin, acolo 10% se va vedea în buzunar”, a mai spus Frumosu.

sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ