0.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Școala începe la 1 iunie. Ce se întâmplă cu examenele

Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat, marți, într-o conferință de presă transmisă LIVE pe Facebook, că scenariul de lucru în acest moment prevede reluarea cursurilor școlare după încetarea stării de urgență în România.

 

Știrea este în curs de actualizare!

 

Anisie a precizat că data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcţie de evoluţia pandemiei.

 

”Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Așa cum am mai menționat, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.” – a declarat ministrul.

Astfel, evaluarea naţională şi bacalaureatul ar putea avea loc în luna iulie şi nu vor viza materia semestrului al ll-lea.

”Programa nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea. Conform informărilor primite de la CNSSU, am emis un ordin de ministru prin care am anulat simulările evaluărilor naţionale, evaluările pentru clasele a II-a IV şi a VI-a şi olimpiadele naţionale”, a spus ministrul Monica Anisie.

De asemenea, situaţia şcolară se va putea încheia cu minimum 2 note şi cu nota de la teză, unde este cazul.

Nu în ultimul rând, subiectele de teză vor fi realizate pa baza a ceea ce s-a predat până la data de 11 martie, când au încetat cursurile.

Ministrul Educației Monica Anisie a susținut de la ora 14.00 declarații de presă pe tema măsurilor cu privire la reluarea cursurilor.

Sinteza declarațiilor ministrului Educației:

– Am urmărit cu atenție ce se întâmplă în celelalte state europene. 

 În ultima perioadă am avut consultări cu partenerii ministerului.

– Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus în România. Așa cum am mai menționat, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii și cadrele didactice să fie în siguranță.

– În funcție de data când se vor relua cursurile, probele de examen la bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie. Conform informărilorpreiite de la IGSU, am emis și un ordin de ministru prin care am anulat simulările examenelor naționale, dar și olimpiadele și concursurile școlare.

– Sesiunea specială pentru olimpici va fi anulată.

– Situația școlară a elevilor se va încheia cu minim 2 note împreună cu o notă de la teză.

– Calendarele pentru înscrierea în clasa pregătitoare, înscrierea la grădiniță vor fi decalate și anunțate uterior.

– Vom elabora și cadrul normativ privind activitățile suport fie prin regim online fie prin alte metode.

– Admiterea la ciclul de licență în regimul universitar se va organiza după examenul de bacalaureat.

– Toate aceste măsuri pe care le-am luat de comun acord cu partenerii educaționali pot suferi modificări.

Starea de urgență din România, prelungită

 

Anunțul vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, prelungirea stării de urgență până la data de 16 mai.

Ministrul Monica Anisie a spus, nu o dată, că această perioada este una de recapitulare. Totuși, dascălii trebuie să se implice cum pot și în funcție de resursele tehnologice pe care le au la dispoziție. Mai mult, susține Monica Anisie, dupa ce lucrurile vor reveni la normal, învățarea la distanță, va fi reglementată și legal.

Deocamdată școala continuă pe internet, pe toată perioada stării de urgență, chiar dacă 40% dintre elevi nu au acces la acest tip de învățare la distanță.

Ce spunea ministrul în urmă cu o săptămână

 

În urmă cu o săptămână Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a informat, printr-o postare pe Facebook, că ”în scurt timp″ Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) va transmite ce se va întâmpla cu examenele naţionale, când vor putea fi reluate cursurile şi care vor fi deciziile cu privire la susţinerea licenţei, dizertaţiei, titularizării şi examenelor pentru gradele didactice.

În postarea făcută sâmbătă seara pe pagina sa de Facebook, ministrul Anisie subliniază că în spaţiul public circulă tot felul de ştiri false, iar toţi actorii din sistemul de educaţie trebuie să aibă grijă să se informeze din surse oficiale.

″În zilele acestea, mai mult decât oricând, ar trebui să fim mai buni, mai atenţi şi mai înţelepţi şi să nu credem orice ştire falsă!!! Dragi elevi şi studenţi, stimaţi colegi, fiţi atenţi că în spaţiul public circulă tot felul de ştiri false! Nu vă lăsaţi manipulaţi şi informaţi-vă din surse oficiale! Vă rog să aveţi încredere că, în scurt timp, MEC va transmite ceea ce se va întâmpla cu examenele naţionale, când vom putea relua cursurile şi care vor fi deciziile cu privire la susţinerea licenţei/dizertaţiei/titularizarii/examenelor pentru gradele didactice etc”, afirmă ministrul Monica Anisie în mesajul său.

Totodată, ea subliniază că toate aceste decizii privind sistemul de educaţie pentru următoarea perioadă “depind de evoluţia pandemiei de COVID-19”.

“Cum bine se ştie, toate acestea depind de evoluţia pandemiei cu COVID-19!! Vă propun să ne asigurăm că suntem în siguranţă şi sănătoşi!”, a mai spus ministrul Monica Anisie.

  • Potrivit comentariilor postate pe Facebook faţă de mesajul său, în diverse reţele de socializare au circulat în ultimele zile informaţii false atribuite Ministerului Educaţiei, potrivit cărora cursurile aferente semestrului II s-ar relua în data de 15 mai şi ar dura până pe 24 iulie.

 

Sursa: știrileprotv.ro

Alte subiecte :

Citește și :