5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Schimbări majore la rezidențiat

Ministrul Sănătății a anunțat suplimentarea locurilor și posturilor la rezidențiat, dar și „o evaluare serioasă a necesarului de medici pe specialități”, urmând ca din acest an să existe „un echilibru” între necesar și ceea ce se scoate la concurs.

 Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat, cu ocazia prezentării bilanțului celor șase luni de când gestionează acest portofoliu, că cifra de școlarizare pentru rezidențiatul din acest an a fost majorată de la 4.000 la 5.451 de locuri și posturi. Totodată, ministrul a spus și că din această toamnă vor fi schimbări importante în ceea ce privește rezidențiatul. Pentru prima dată după 1990, un ministru al Sănătății s-a arătat preocupat de criza medicilor din anumite specialitți și de rezolvarea ei prin redistribuirea numărului de locuri și posturi în domeniile respective. Sorina Pintea a spus că are în vedere faptul că până acum, medicii au fost pregătiți în România mai mult „pentru Uniunea Europeană”, așa că la ora actuală se lucrează la „o evaluare serioasă a necesarului de medici pe specialități”. În acest context, în noiembrie, numărul locurilor și posturilor scoase la concurs vor fi în echilibru cu necesarul din teritoriu, promite ministrul Sănătății, subliniind că cele mai multe locuri vor fi în domeniile medicale în care se înregistrează cele mai mari dificultăți în asigurarea specialiștilor.

Nu am trecut la capitolul bilanț faptul că facem o evaluare serioasă a necesarului de medici pe specialități, pentru că noi am pregătit medici pentru Uniunea Europeană, și îmi asum ceea ce spun: nu avem medici de familie, nu avem medici epidemiologi, nu avem medici pediatri, nu avem medici pediatri pe diverse specialități – onco-pediatrie, de exemplu, chirurgie cardiacă”, a spusSorina Pintea.

Ministrul Sănătății a explicat că în urma discuțiilor cu reprezentanții centrelor universitare a decis ca numărul locurilor pe specialități scoase la rezidențiat să fie făcut în urma unei analize foarte clare a situației pe care specialiștii MS o vor primi de la Colegiul Medicilor și de la spitale. „Cei din centrele universitare au spus că vor discuta ei cu Colegiul Medicilor, noi cu spitalele din țară”, a menționat ministrul.

Potrivit datelor prezentate de Colegiul Medicilor din România, la fiecare 6 ore, un medic român pleca din țară, la finalul anului 2016, iar peste 14.500 de medici români au solicitat organizației profesionale avizele necesare pentru a putea profesa în afara ţării, în perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie – cele mai importante 3 destinații alese de medicii români care părăsesc țara.

După majorările de salarii din primăvara acestui an, Colegiul Medicilor a anunțat că numărul de solicitări depuse de specialiștii care doresc să profeseze în străinătate s-a redus cu 40%, dar nici așa criza de medici din sistem nu a fost rezolvată, în multe specialități asigurându-se serviciile medicale cu mai puțin de jumătate din numărul necesar de doctori.

Sorina Pintea a explicat că se va ține cont atât de criza de specialiști existentă la ora actuală, cât și de prognoza pe următorii 7-10 ani. „La neurochirurgie de exemplu, durata rezidențiatului este de 7 ani. Vom cere date despre câți nerochirurgi se pensionează peste 7 ani, câte spitale noi urmează a se înființa, câte posturi noi se preconizează a se crea, astfel încât să scoatem la rezidențiat, la concurs, specialitățile de care România are nevoie

Referitor la specialitățile deficitare, ministrul Sănătății a spus că, spre exemplu, Ministerul Sănătății a estimat un necesar de aproximativ 200 de medici epidemilologi, specialitate pentru care anul trecut au fost doar 11 locuri la rezidențiat. „Avem un necesar mare de medici de familie, sunt zone în centrul țării unde 90% dintre medici se pensionează anul acesta sau anul viitor. Locuri la rezidențiat nu au fost scoase. Avem, pe zona de neurologie pediatrică, pe zona de neuropsihiatrie pediatrică, un necesar foarte mare, având în vedere numărul centrelor de boli rare pe care dorim să le înființăm. Anul trecut la rezidențiat au fost 8 posturi. Necesarul este 110. Nu o să putem scoate toate 110, pentru că nu avem capacitatea de pregătire, dar măcar să facem un echilibru între ceea ce este nevoie și ceea ce scoatem la concurs”, a detaliat ministrul Pintea.

Sursă: sanatateabuzoiana.ro

Alte subiecte :

Parcarea multietajată în zona Gării de Nord

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat. Potrivit documentației,...

Siguranța alimentelor și igiena produselor, întru-un seminar de informare organizat de CCIAT | FOTO-VIDEO

Pentru a avea un mediu de afaceri bine informat, la curent cu tot ce e bine de știut în domeniul legislației, Camera de...

Citește și :