15.9 C
Timișoara
duminică 25 februarie 2024

Scenarii pentru salvarea propriilor scaune de lideri în PSD și PNL. De ce vor Ciolacu și Ciucă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Liderii Coaliției au discutat o nouă variantă de comasare a alegerilor. De această dată, PSD și PNL iau în calcul să organizeze alegerile locale cu trei luni mai devreme, pe 9 iunie, odată cu alegerile europarlamentare.

Miza acestei comasări este din nou maximizarea rezultatelor și procentelor pe care le au ca partide-sistem.

Practic, PSD și PNL folosesc votul politic pe care îl aduc primarii pentru a crește șansele de a obține mai multe mandate de eurodeputați, iar Marcel Ciolacu și Nicoale Ciucă își securizează fotoliile de șefi de partide.

Liberalii au propus social-democraților la ultima ședința a Coaliției comasarea alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor. Potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu a avansat un alt scenariu și anume acela de a comasa localele cu europarlamentarele. „Discuția nu a avansat pe varianta propusă de PSD cel puțin, nu la ședința Coaliției de atunci”, au declarat surse politice din ambele partide pentru HotNews.ro.

Dincolo de sondajele oficiale anunțate de PSD și PNL, realitatea procentelor este diferită față de cea oficială. Surse politice din ambele partide recunosc că social-democrații nu sar de 28% în propriile sondaje, în timp ce liberalii sunt în cele mai bune cazuri la egalitate cu AUR.

În acest context, liderii PSD și PNL analizeză scenariul comasării localelor cu europarlamentarele. „Votul politic salvează PNL și scaunul lui Nicole Ciucă și crește procentele PSD și limitează posibilitatea contestării lui Marcel Ciolacu în intern de către greii partidului”, explică sursele politice contacate de Hotnews.ro.

De asemenea, o prezență mare la vot prin mobilizarea electoratului PSD și PNL limitează ascensiunea partidelor conduse de George Simion și Diana Șoșoacă. De altfel, la alegerile europarlamentare din 9 iunie AUR miza pe electoratul său din disapora și pe o prezență redusă și dezinteresul electoratului din țară.

În același timp o securizare a procentelor PSD și PNL în marja de 28%- 30% respectiv 18-20% le-ar permite celor două partide să guverneze în continuare împreună și să pregătească alegerile pentru Parlament și Președinție.

O altă perspectivă pe care o aduce comasarea celor două tipuri de alegeri este aceea că odată ce alegerile locale se vor încheia și aleșii locali își vor securiza mandatele își vor pierde interesul pentru mobilizarea electoratului la următoarele tururi de scrutin parlamentarele și prezidențialele.

În acest context, „PSD ar fi direct avantajat în sensul că are o logistică mult mai bună decât PNL și poate mobiliza mai ușor primarii pentru a face campanie electorală la parlamentare și prezidențiale”, susțin sursele HotNews.ro.

Procedural alegerile locale trebuie organziate până la sfârșitul lunii septembrie 2024. Decizia de comasare cu europarlamentarele trebuie luată până pe 1 februarie 2024 pentru a permite Guvernului să emită deciziile de organizare a alegerilor.

Pe 30 ianuarie, liderii locali ai PSD sunt chemați la București pentru a discuta despre alegerile din 2024.

Kelemen Hunor: Un haos administrativ ar fi în această țară

Liderul UDMR Kelemen Hunor nu este de acord cu scenariile propuse de PSD și PNL precizând că argumentul financiar este unul populist. Liderul UDMR mai spune că scenariul comasării alegerilor europarlamentare cu localele, „se poate, dacă Constituția îți permite”.

„Nu poți să scurtezi mandatul aleșilor locali, dar poți să aduci alegerile pe 9 iunie, dacă dorești și cei care vor fi aleși vor aștepta trei luni și jumătate ca să preia mandatele. Vă dați seama ce haos administrativ ar fi în această țară, ce catastrofă de trei luni și jumătate. Unii aleși care așteaptă să intre în consiliile locale și județene, inclusiv primari care vor câștiga, primari noi, cei care sunt în funcție au pierdut, nu vor mai face nimic, cei care sunt în funcție și știu că au câștigat și merg mai departe nu vor avea posibilitatea, fiindcă în Consiliul Local totuși se schimbă, trei luni și jumătate se vor negocia majorități în toate autoritățile locale. Pe de altă parte, noi nu vom discuta teme europene”, a declarat liderul UDMR la RFI.

Sursa: https://www.hotnews.ro/

Alte subiecte :

Citește și :