16.6 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Scandalul din educație ia amploare. Elevii solicită debarcarea Luminiței Barcari, secretar de stat în minister

Mai multe asociații ale elevilor cer demiterea secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Luminița Barcari, pentru declarațiile legate de Evaluarea Națională și de notele pe care elevii le-ar fi putut lua, fără meditații.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Luminița Barcari, a spus la Digi24, că subiectele pe care copiii le-au avut de rezolvat la Evaluarea Națională 2020, proba de matematică, au fost „normale”, „după părerea specialiștilor” și că se putea lua 5-6.

„După părerea specialiștilor au fost subiecte normale. Chiar mă uitam pe rețelele de socializare, un copil care învață la școală, nu neapărat cu meditații ar fi putut să ia 5 – 6 rezolvând aceste subiecte„, a spus Barcari.

Ea a completat că nu aceste note sunt obiectivul, ci ca „elevii să meargă mai departe în învățământul liceal sau profesional”.

Reprezentanții elevilor sunt de părere că declarația arată de fapt, modul în care autoritățile ignoră problemele cu care școlarii se confruntă anual și că este inadmisibil ca un secretar de stat să declare public faptul că meditațiile sunt calea către performanța academică.

„Este cunoscut la nivel general faptul că educația gratuită din România costă. Părinții trebuie să suporte costuri uriașe pentru ca notele de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat să fie cu adevărat satisfăcătoare, astfel meditațiile ajung să devină o afacere din ce în ce mai profitabilă”, au spus reprezentanții asociațiilor de elevi, potrivit Mediafax.

Potrivit studiului „Costurile educației gratuite din anul 2018”, realizat de Organizația „Salvați Copiii”, 4 din 10 elevi au nevoie de ore suplimentare de pregătire la materiile studiate în liceu.

Costurile unei ședințe de pregătire se ridică la 50-60 de lei, iar elevii apelează la meditații în special pentru examenele de la finalul ciclului gimnazial, respectiv liceal.

Asociațiile elevilor amintesc că elevii și părinții apelează la meditații întrucât informațiile și exercițiile de clasă nu sunt suficiente pentru a obține note care să depășească pragul notei 5.

Declarațiile sunt foarte grave având în vedere perioada în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educație din cauza faptului că Ministerul Educației și Cercetării nu a întreprins demersurile necesare pentru achiziționarea de dispozitive și abonamente la internet pentru cei 900.000 de elevi fără acces la un device personal. În acest sens, având în vedere declarațiile Luminiței Barcari, solicităm demiterea din funcția de secretar de stat pentru modul iresponsabil în care a expus și tratat problema examenului de Evaluare Națională”, au menționat asociațiile de elevi.

Demiterea secretarului de stat din Ministerul Educației este cerută de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

Sursa: www.digi24.ro

Alte subiecte :

Citește și :