Scădere moderată în comerț a numărului de salariaţi în următoarele 3 luni!…

270

# În industrie și construcții – tendință de creștere a activității în mai-iulie. În comerț și servicii – creștere moderată.
# În industrie, construcții și servicii – tendinţă de creștere moderată a numărului de salariaţi
# Scădere moderată a prețurilor în comerțul cu amănuntul

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2016, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creșterea volumului producţiei (sold conjunctural +19%), informează Institutul Național de Statistică.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +51%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendința va fi de scădere (sold conjunctural – 39%).
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează creștere moderată, soldul conjunctural fiind de +6% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna mai 2016, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +27%).
Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +9%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -10%).

Conform estimărilor din luna mai 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

LĂSAȚI UN MESAJ