20.1 C
Timișoara
luni 26 februarie 2024

Sârbii din Banat sărbătoresc în 6 ianuarie, Ajunul Crăciunului pe rit vechi FOTO-VIDEO

Naşterea Domnului este întâmpinată cu obiceiuri specifice. Potrivit tradiţiei, sârbii ard în această seară, după slujba vecerniei, Badnjak-ul – un butuc din lemn de stejar care simbolizează rennoirea şi renaşterea, sănătatea, puterea şi prosperitatea, care a avut loc în Ajunul Crăciunului la Catedrala ortodoxă sârbă din Piaţa Unirii.

Conform tradiției, cu cât flăcările sunt mai mari și ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. La ritual iau parte și copiii, care aruncă în foc boabe de grâu. Acestea reprezintă fertilitatea și belşugul.

Conform tradiţiei, în seara de Ajun şi în prima zi de Crăciun se servesc specialităţi tradiţionale la o masă extrem de bogată în jurul căreia se strânge întreaga familie, pentru ca în cea de-a doua zi a Crăciunului să se viziteze rudele, naşii, finii, prietenii.

În prima zi de Crăciun, sârbii pun pe masă celebra friptură ”pecejnica”, în timp ce desertul îl constituie prăjitura tradiţională ”cesnica” în interiorul căreia se găsește un bănuț, iar cel care găsește moneda se spune că va avea noroc tot anul.

Sursa: https://www.observatordetimis.ro/

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele Aquatim

Miercuri, 28 februarie, între orele 8-18 se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Mureș și Crivaia. Lucrările fac...

Rețelele de apă și canalizare din Timișoara – prioritatea Aquatim

Pentru că ne dorim ca locuitorii Timișoarei să fie informați cu privire la progresul lucrărilor realizate de Aquatim din fonduri europene,...

Citește și :