14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Sancțiuni drastice pentru șoferi, începând de astăzi

Şoferii care trimit transmit live, filmează sau doar ţin telefonul în mână la volan vor fi sancţionaţi drastic începând de sâmbătă, prevederile fiind o noutate pentru Codul Rutier întrucât, până în prezent, erau aplicate amenzi doar pentru vorbitul la telefon. Amenzile pot depăşi 1.000 de lei.

Guvernul României a adoptat, pe 12 august, Ordonanţa nr. 11 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Prevederile, care intră în vigoare începând de sâmbătă, 12 octombrie, arată că şoferii vor fi sancţionaţi dacă ţin în mână telefonul mobil sau dacă fac orice altceva cu dispozitivul atâta vreme cât sunt la volan. Iniţial, şoferii erau sancţionaţi doar dacă vorbeau la telefonul mobil fără dispozitive de tipul „mâini-libere”.

„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare.

Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, informează IGPR.

Şoferii nu sunt amendaţi în cazul în care folosesc telefonul mobil atunci când maşina este oprită, deoarece sancţiunea este aplicată doar atunci când vehiculul este în mişcare.

Sunt sancţionaţi şi cei care folosesc trotineta sau bicicleta (sau orice alt vehicul pentru care nu este nevoie permis), iar amenda pentru aceştia este prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).
Continuarea pe Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :