Salarii mai mari pentru bugetari? Mai sunt două zile pentru pregătirea proiectului

80

Profesorii, medicii sau funcţionarii din instituţiile de stat ar putea beneficia de salarii mai mari. Potrivit proiectului Legii salarizării personalului din sectorul bugetar, care este încă în lucru la comisiile de specialitate, un bugetar ar putea să câştige chiar şi 5.700 de lei, brut.

Conducerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice poartă discuţii cu parlamentarii pentru a pune la punct proiectul de lege. Potrivit documentului, un profesor debutant ar putea câştiga, brut, peste 2.000 de lei lunar. Dacă vorbim despre dascălii cu vechime, cu studii superioare şi cu 25 de ani în sistem, aceştia ar putea avea un salariu brut de 5.700 de lei. Tot atât va putea câştiga şi un funcţionar public din administraţia centrală. Un medic specialist la unităţile clinice va putea ajunge la un salariu de 5.600 de lei, iar un judecător ar putea primi un salariu lunar de peste 14.000 de lei.

Sporurile nu dispar complet din legea salarizării unitare. Ele nu pot depăşi însă mai mult de 30% din salariul brut. Parlamentarii care întocmesc actul normativ mai au la dispoziţie doar două zile pentru a prezenta varianta finală.

„Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul”, a declarat Ana Costea, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

După ce proiectul va fi definitivat, el va ajunge în dezbatere publică. Se vor putea aduce propuneri şi amendamente până în luna martie. Abia apoi documentul va ajunge în plenul Parlamentului pentru vot.

LĂSAȚI UN MESAJ