22.7 C
Timișoara
joi 30 mai 2024

Să ne rugăm pentru Petronela! Fetița ai carei părinți au acceptat sub presiunea Legii asistență medicală luptă pentru viață

Petronela, fetiţa de 8 ani, din Răducăneni, judeţul Iaşi, în cazul căreia Instanţa a decis să oblige părinţii să accepte tratamentul pentru cancer, este în stare extrem de gravă. Mama ei a solicitat transferul din Timișoara pentru începerea chimioterapiei acasă, transplantul medular fiind exclus.

Directorul Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara, medicul Ovidiu Adam, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că fetița de opt ani, bolnavă de cancer, care a fost transferată din Iași pentru începerea tratamentului, în data de 12 decembrie, are șanse mici de supraviețuire. Potrivit medicilor, boala a recidivat, iar fetița are nevoie de ședințe de chimioterapie, care se vor realiza la Iași, după ce părinții au solicitat transferul copilei.

“Fetița este un caz depășit și părinții au solicitat să meargă pentru tratament la Iași. Starea ei de sănătate este extrem de gravă, este o tumoare mare, cu metastaze pulmonare multiple. Un caz depășit înseamnă că nu se mai poate face mare lucru. Șansele de supraviețuire sunt mici, ele există, doar că presupun o chimioterapie intensivă și, în general, la recidivă organismul deja nu mai răspunde la chimioterapie cum răspunde la prima tumoare”, a afirmat medicul Ovidiu Adam.

Potrivit directorului Spitalului de Copii din Timișoara, fetița a fost de două ori operată la Iași și a făcut o tură de chimioterapie, până în momentul în care părinții au refuzat tratamentul.

“Fetița a fost tratată la Iași, a fost operată o dată, i s-a scos tumora de la rinichi și parțial rinichiul, în timpul celei de-a doua operații i s-a scos rinichiul cu totul, când a recidivat boala a doua oară, după care părinții au refuzat s-o mai trateze. Ea a făcut și o tură de chimioterapie. Fetița a fost tratată la Iași până când părinții au refuzat tratamentul. Din păcate, nu există o hotărâre judecătorească care să-i decadă din drepturile părintești”, a mai precizat medicul Ovidiu Adam.

Directorul Spitalului de Copii “Louis Țurcanu” a afirmat că transplantul medular este exclus, în condițiile în care starea de sănătate a fetiței este extrem de gravă. Copila va fi transportată cu o ambulanță la Iași, pentru a începe ședințele de chimioterapie, în zilele următoare.

“Nu se pune problema unui transplant medular în starea în care este fetița acum, cu metastaze peste tot, nu are niciun fel de indicație în acest sens. Zilele următoare urmează să se întoarcă la Iași. Mama a cerut transferul la Iași pentru efectuarea chimioterapiei și astăzi (n.r. vineri) am dat acordul să plătim noi salvarea să meargă la Iași. Când va fi o salvare disponibilă, cât de repede va pleca la Iași să înceapă chimioterapia”, a explicat Ovidiu Adam.

Fetiţa de opt ani din judeţul Iaşi a ajuns la spital după mai bine de cinci luni de când nu a mai fost văzută de un medic şi nu a mai făcut tratament. În acest caz, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi a solicitat, printr-o ordonanţă preşedinţială, ca familia să fie obligată să ducă copila la tratament.

Petronela a fost diagnosticată cu cancer la rinichi şi are metastaze pulmonare. În ultimii ani a fost operată de mai multe ori şi, deşi era programată pentru consult şi internare la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi în vara acestui an, părinţii au refuzat tratamentul. Aceştia au susţinut că nu mai au încredere în doctori şi nu doresc ca fiica lor să mai primească asistenţă medicală. Ultima dată când a fost consultată de medicii oncologi a fost în luna iulie, înainte de a fi transferată la Timișoara în data de 12 decembrie.

Sursa foto: Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :