S-a stabilit valoarea pensiei minime garantate de stat. Adevărul, diferit de promisiunile Guvernului

323

Proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public a fost publicat și este în dezbatere publică în această perioadă. Deși trebuia să fie gata de mai bine de un an, Lia Olguța Vasilescu l-a prezentat abia acum și nu pare a fi totul conform promisiunilor făcute.

Conform Programului de guvernare, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 octombrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 octombrie 2020 – 1.775 lei;
Pensia din sistemul public de pensii se determină în raport de stagiul de cotizare şi de veniturile realizate.   Stagiul de cotizare este definit ca fiind perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Prin urmare, contribuţia este la Bugetul asigurărilor sociale de stat, nu la Bugetul de stat.
În prezent, stagiul minim de cotizare este de 15 ani potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul noii legi a pensiilor va menţine prevederea privind stagiul minim de cotizare la BASS.
Începând cu data de 1 iulie 2018 indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată în plată) este de  640 lei. „În ceea ce priveşte un proiect de lege care să elimine disproporţiile existente între diferite categorii profesionale, vă amintim că pensiile de serviciu nu sunt integrate sistemului public de pensii şi sunt reglementate prin legi speciale, iniţiate de Parlamentul României şi nu de MMJS”, ne-au spus reprezentanţii ministerului.

sursa – capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ