S-a deschis Cutia Pandorei! O companie a decis să implanteze microcipuri angajaţilor

656

O companie a hotărât să le implanteze angajaţilor microcipuri. Deocamdată, doar celor care se oferă voluntari pentru un asemenea experiment despre care mulţi spun că e la limita legalităţii. O parte dintre angajaţii companiei New Fusion din Belgia a acceptat implantarea microcipurilor, care ţin loc de legitimaţie de acces.

Microcipul de mărimea unui bob de orez e implantat între degetul mare şi arătător. Costă 100 de euro. Permite intrarea în firmă sau activarea calculatoarelor fără legitimaţie. Dar stochează date personale. E la limita legalităţii, pentru că e vorba de utilizarea datelor private ale unui angajat, în ce scop pot fi folosite.

microcip-belgia-2

„Acest cip este Cutia Pandorei. Îi permite patronului să supravegheze venirile şi plecările angajaţilor, cât timp îşi petrec ei afară din birou, de câte ori pe zi merg la toaletă, când ies să fumeze pe trotuar”, a spus presedintele Ligii Drepturilor Omului, Alexis Deswaef.

Tehnologia e utilizată de mulţi ani în Statele Unite, dar pentru evitarea pierderii copiilor sau supravegherea bolnavilor de Alzheimer. Angajaţii nu sunt nici minori, nici bolnavi, aşa că drumul care se deschide poate fi periculos, semnalează apărători ai drepturilor omului.

În joc e însă şi o miză financiară uriaşă: piaţa bio-cipurilor va ajunge la 12 miliarde de dolari în 2018.

microcip-belgia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ