S-a dat lege! Ce servicii vor oferi băncile gratuit

349

De la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, milioane de români au primit dreptul de a își deschide conturi și carduri fără să plătească taxe sau comisioane. Capital vă prezintă toate ofertele băncilor, adaptate la noua lege.

Legea nr. 258/2017, care transpune în legislaţia românească prevederile Directivei Europene 92/2014, introduce noţiunile de „cont de bază“ şi „consumator vulnerabil“.

În esenţă, legea oferă persoanelor care nu au cont bancar şi celor care obţin venituri sub un anumit nivel să îşi deschidă un cont şi să poată face tranzacţii în condiţii preferenţiale.

Întreaga filozofie a Directivei 92 este, de altfel, tocmai aceea de a stimula incluziunea financiară, adică de a oferi persoanelor cu venituri mici sau cunoştiinţe economice reduse posibilitatea de a accesa produse bancare esenţiale în lumea de astăzi.

În primul rând, persoanele care nu au un cont bancar sau care îşi închid conturile bancare pe care le deţin vor avea posibilitatea să acceseze, în condiţii speciale, un cont cu servicii de bază.

Acest tip de cont, care să poată permite efectuarea de retrageri, depuneri, plăţi şi tranzacţii ar trebui să existe în oferta tuturor băncilor, începând din 27 ianuarie.

Cei care îl accesează nu vor plăti comisioane de deschidere sau închidere şi nici pentru retragerea de numerar de la ghişeu sau bancomat, însă vor achita comisioane (aceleaşi ca pentru un cont normal) pentru plăţi şi transferuri de bani. De asemenea, ei vor plăti o taxă lunară pentru administrarea contului.

Cei care câştigă sub 2.500 de lei brut au gratuitate aproape completă

Pe de altă parte, persoanele care nu au cont bancar sau au avut şi l-au închis şi care, în plus, obţin venituri mai mici decât 60% din salariul mediu brut pe economie nu vor mai achita taxe sau comisioane.

La actualul nivel al venitului mediu, înseamnă că persoanele care câştigă sub 2.500 de lei brut pe lună nu vor achita taxe sau comisioane pentru deschidere, închidere, admnistrare,  depunere, retragere şi, într-o anumită limită, nici pentru tranzacţii şi plăţi. Lunar, ei vor putea face câte 10 plăţi sau transferuri, la ghişeu sau online, fără să achite comision.

Totuşi, faţă de cealaltă categorie de clienţi cu cont de bază, ei nu vor avea facilităţi decât pentru tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în ţară, nu şi în restul ţărilor din Uniunea Europeană.

Totuşi, faţă de cealaltă categorie de clienţi cu cont de bază, ei nu vor avea facilităţi decât pentru tranzacţiile şi operaţiunile efectuate în ţară, nu şi în restul ţărilor din Uniunea Europeană.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.