Warning: Array to string conversion in /home/banatula/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_wp_booster_functions.php on line 675

Warning: Array to string conversion in /home/banatula/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_wp_booster_functions.php on line 675

Warning: Array to string conversion in /home/banatula/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_wp_booster_functions.php on line 675
Românul care a învins mai multe virusuri teribile! E un fost important atacant din fotbalul de la noi
12.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024
Acasă Sport Românul care a învins mai multe virusuri teribile! E un fost important...

Românul care a învins mai multe virusuri teribile! E un fost important atacant din fotbalul de la noi

221

Sergiu Radu (42 de ani), fostul atacant al Rapidului, vorbește din Spania despre pandemia de coronavirus și despre virusuri, în general. El, soția și copiii lui au contractat, de-a lungul timpului, boli „din cauza climei din Germania, una care îi și imunizează pe nemți, îi face mai puternici decât sunt spaniolii, italienii”.

A jucat un deceniu în Germania, unde a bifat mai multe cluburi: Cottbus, Wolfsburg, Stuttgart, Aachen, Koln. Se stabilise în Koln, dar s-a mutat în Spania în urmă cu 18 luni, fiindcă el, soția și copiii erau dornici să trăiască într-o climă mai bună, fără frig, fără umezeală.

Din stațiunea de lux iberică povestește, pentru gsp.ro, despre virusuri din trecut și despre atmosfera pe care a creat-o SARS-CoV-2, virusul care a îmbolnăvit aproape treizeci de mii de spanioli și care afectează toată planeta.

– Mi-a atras atenția o statistică, m-am uitat sâmbătă seară și Spania avea peste 20.000 de cazuri, doar cu vreo 3.000 peste Germania. Însă în Spania muriseră 1.300, în Germania numai 84. Tu ai trăit mulți ani în Germania, acum ești în Spania. Cum îți explici?

– Și eu am sesizat diferența. Explicația la care toți se gândesc prima oară e legată de sistemul medical german, unul de top. Nemții au vreo 28.000 de paturi pentru terapie intensivă, toate dotate complet, a costat câteva zeci de mii de euro fiecare pat. În Spania sunt trei mii și ceva de paturi. Cred că mai contează și clima, oamenii.

– Cum?

– În Germania sunt toate virusurile gripale, oamenii sunt obișnuiți să le contracteze și și-au antrenat sistemul imunitar în timp. Imunitatea lor e ca o armată gata să răspundă. În zona asta meridională, Spania, Italia, nu e așa. Vremea e excelentă mereu, nu e rece și umedă ca în Germania, și lumea nu se îmbolnăvește. Cunosc aici persoane de șaptezeci de ani sănătoase tun, n-au fost vreodată la medic. În Germania, oamenii iau virusuri și medicii nu prescriu antibiotic decât în cazuri extreme. Își țin copiii câte trei zile cu febră mare, lasă organismul să lupte cu virusul și în felul ăsta își întăresc imunitatea. Și eu, și ai mei am avut cam toate virusurile care circulă.

– Serios??

– Da! Fetița mea a avut gripa porcină, din clasa ei erau 20 de copii bolnavi. Ceilalți părinți nu au spus nimic, eu m-am speriat când a dormit 24 de ore încontinuu și am dus-o la medicul de la FC Koln. A testat-o și a zis „Are H1N1″. Pe urmă am avut eu H1N2. Băiatul meu a avut mononucleoză, boala pe care au avut-o și Kvitova, și Federer. E un virus care provoacă umflarea organelor, e destul de rău. Eu am mai luat și citomegalovirus.

Eram la Wolfsburg, urma să mă transfer la Koln. Și Magath, care o conducea pe Wolfsburg, mi-a zis să mă antrenez cu echipa a doua până se făcea transferul. M-am dus la antrenamente, nu puteam să alerg. Cred că aveam 32 de ani. Mă gândeam „Băi băiatule, ai îmbătrânit, deja nu mai poți să te antrenezi!”. Dar cum naiba să fi îmbătrânit brusc? Cu trei luni în urmă făceam fără probleme toate exercițiile, toate testele, nu mi se părea deloc greu!

I-am spus medicului de la Wolfsburg că mă simțeam obosit rău de tot, că dormeam câte trei ore după antrenament. Picam „blană”, nu mai știam de mine. Doctorul a făcut un test și a zis „Ești în regulă”. Pe urmă s-au înțeles cluburile și am făcut examenul medical și la Koln. M-a sunat a doua zi medicul de acolo: „Sergiu, ce faci?”. „Intru în antrenament”. „Lasă antrenamentul, vino la mine!”. M-a întrebat cum mă simțeam, i-am spus că aveam o oboseală, dar parcă îmi mai reveneam. „Tu ai avut citomegalovirus! E un virus extrem de puternic, ai fi putut muri pe fondul efortului! E incredibil că te-ai antrenat în perioada asta!”. Organismul dezvoltase anticorpi și doctorul a putut vedea că luasem virusul cu trei săptămâni în urmă.

Aici puteți citi interviul integral dat de Sergiu Radu pentru Gazeta Sporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.