Românii din străinătate, băgaţi în sperieţi de ştiri false

7373

Pe grupurile de români din străinătate de pe Facebook circula tot felul de ştiri catastrofice despre tot felul de taxe, impozite sau amenzi pe care statul român le-ar impune celor plecaţi din ţară.

Ultima dintre acestea, sub titlul „Amenzi pentru Romanii din Strainatate ! Fenomenal ! SHARE SA AFLE TOTI ROMANII !” îi avertizează pe conaţionalii noştri că vor primi amenzi usturătoare pentru faptul că nu au mai venit în ţară mai mult de un an, iar acestea ar creşte dacă perioada petrecută în străinătate ar fi mai mare de 5 ani.

Bineînţeles că este o dezinformare, care are însă o urmă de adevăr. Românii din străinătate pot primi amenzi dacă le expriră actele de identitate şi nu se prezintă la Evidenţa Populaţiei pentru eliberarea unui nou document. Este obligaţia oricărui cetăţean român de a se prezenta pentru eliberarea unui nou act de identitate cu minim 15 zile înainte de expirare.

Deci nu este vorba despre vreo amendă specială pentru românii din străinătate, ci, pur şi simplu, de o amendă pentru toţi românii, din ţară sau străinătate, care nu se achită de obligaţia de a avea un act de identitate valabil.

LĂSAȚI UN MESAJ