Românii amendați în 2019 pot să nu-și plătească sancțiunile. Banii intră ilegal în conturile statului

522

Românii amendaţi de la începutul acestui an pentru diferite contravenţii la regimul circulaţie pot să nu îşi plătească amenzile, căci lipsesc prevederile legale necesare. Mai exact, deşi la începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege privind achitarea amenzilor contravenţionale până acum nu au fost redactate şi normele de aplicare. Astfel, banii intră ilegal în buzunarul statului, atrag atenţia specialiştii.

Este vorba despre legea 203 din 2018 care a fost adoptată în vara anului trecut pentru „eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale”, arată Digi24.

Este vorba despre legea care majorează la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, faţă de 48 de ore în trecut.

Specialiştii spun că legea conţine prevederi importante privind instituirea unui cont unic în care se fac plăţile către Trezorerie în contul amenzilor (faţă de plata la unităţi ale administraţiei locale). Legea nouă impune introducerea unui titlul de creanţă electronic care preia informaţiile din procesul verbal de contravenţie (PVC). Pe baza titlului poate fi urmărită la nivel naţional încasarea amenzilor de la contravenienţi.

Pentru a fi aplicabilă însă legea are nevoie norme de aplicare. „Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la 31 decembrie 2018”, spune legea 203 la articolul 23.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.