1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

„România văzută din tractor” pornește la drum din Timișoara FOTO-VIDEO

Ce pare a fi mai simplu decât să te sui la volan și să faci un tur al sudului țării din Oltenia până în Dobrogea, așa doar ca să vezi sudul agricol ars de soare. Pare destul de simplu, ar fi mulți tentați să răspundă din cei ce nu știu despre ce este vorba. Cei ce mănâncă kilometri ca pe semințe și conduc chiar peste o mie de kilometri pe zi la bordul câte unui bolid cu sute de cai putere. Și în cele ce vom vorbi mai jos tot de sute de cai putere va fi vorba dar de cu totul altă factură.
Dar cu bună știință am spus „să te sui la volan”: căci acesta este la o înălțime de peste doi metri de la sol. Dacă vă spun că diametrul unei roți este mai mare decât înălțimea șoferiței, deja lucrurile se schimbă. Iar cei 600 de kilometri parcurși pe șosele sunt o mare performanță chiar și pentru un tractorist experimentat. Da! Este vorba de un tractor de ultimă generație ce este la limita dintre o mașină agricolă și o navă din filme.
O mână de om, plin de suflet și energie, așa cum este realizatoarea de emisiuni agrare Patricia Pop a avut ambiția să promoveze agricultura și tot ce are interesant țara asta în zona rurală printr-un raid nemaipomenit la volanul unui tractor. Și pentru că nu era unul mic ce poate fi strunit simplu cu un obișnuit carnet de conducere a dat examen pentru mastodontul de multe tone. Și a plecat la drum într-un program inedit de evidențiere a tot ce poate oferi satul românesc de la potențial agricol, viticol, forestier sau de turism agro-alimentar. Totul s-a invârtit (ca o roată uriașă de utilaj agricol) în jurul ideii de „România Văzută Din Tractor”.
Doar pare simplu. Dar uitați ce traseu a fost luat în roți: ferma Rotunda din județul Olt a fost locul de plecare, a urmat Caracal și apoi Roșiori de Vede, Măldăieni, Alexandria, Balta Ileana, apoi la Naipu, județul Giurgiu. Traseul România Văzută Din Tractor a continuat prin localitățile Greaca, Oltenița, Borcea, Fetești, Slobozia, Hârșova, Mihail Kogălniceanu. Totul s-a încheiat la Ovidiu, în județul Constanța. O femeie la volanul unui tractor a întors toate privirile pe traseu.
Iar acesta nu a fost unul de relaxare. Au fost vizitate ferme, s-au realizat emisiuni tv, interviuri cu cei mai apreciați agricultori. Au participat primari de localități și investitori ce voiau să știe cât mai mult despre tractoare, oferte, posibilități de finanțare și cât și mai câte.
Această aventură ce a îmbinat raliul cu agricultura a fost o reușită deplină a echipei coagulate în jurul Patriciei Pop. A fost o primă etapă a sudului Țării. Pe traseu nu a avut loc nici un incident tehnic. Oricum echipa tehnică ar fi fost la datorie să intervină. Precis nu ar fi lăsat-o pe Patricia să schimbe vre-o roată de tractor ce are mai multe sute de kilograme.
O a doua etapă va porni la drum în acest an tocmai de la noi din Timișoara. Drumul ce se vrea și mai ambițios va fi cuprinde toată câmpia de Vest din Timiș până la Negrești-Oaș ( Satu Mare).
Partenerul proiectului este de data asta, (cum altfel?) chiar Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” ce se alătură altor 16 firme ce au pus umărul la acest proiect uriaș. Împreună au realizat un proiect de traseu cu cele mai interesante obiective agricole și turistice din această parte de țară. Primul obiectiv de pe traseu va fi o fermă agricolă din localitatea Deta, renumită pentru agricultura moderna ce se realizează acolo. Vor urma, apoi, serele de roșii de la Biled, stațiunea științifică de cercetări agricole de la Lovrin care de peste 75 de ani aduce noi și noi soiuri de grâu, orz, cânepă sau porumb pentru fermierii ce doresc producții record din soiuri ameliorate și omologate.
Odată cu Valea Mureșului nu va fi evitată celebra localitate Pecica, cu a sa pâine faimoasă, care a depășit de mult granițele județului Arad. Iar de acolo până în nordul țării nu este decât o aruncătură de băț. Vor fi multe etape, vizite și emisiuni de televiziune pe traseu.
„Mesajul nostru (al echipei România văzută din tractor) este „ne dorim ca România să renască” și acest lucru se poate întâmpla doar dacă fiecare dintre noi ne dorim  cu adevărat ca România să renască. Încerc prin călătoria aceasta, străbătând vestul țării, să descopăr povești interesante, oameni care pot inspira alți oameni. Să descoperim România frumoasă, așa cum merită ea să fie promovată. Încerc să vorbesc despre România la superlativ, pentru că eu consider că făcând treaba aceasta vom inspira și alți oameni să muncească, să producă la noi în țară.
„România văzută din tractor” este un proiect început anul trecut, străbătînd zona de sud. Am traversat Câmpia Română din județul Olt și am ajuns la Constanța, străbătând 600 de kilometri la volanul unui tractor. Asta este partea inedită a proiectului. Dar … misiunea mea este de a vizita fermieri, de a promova agricultura, turismul și gastronomia locală. Gastronomia locală pentru că îmi doresc să scot la lumină rețete vechi, autrentice românești. Să descoperim ce mânâncă oamenii în mediul rural. Cam asta ne dorim să promovăm agricultura, turismul și gastronomia dar într-un mod inedit.
Anul acesta vom străbate Câmpia de Vest (județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare.) Vom fi timp de patru săptămâni în aceste județe. Fiecare săptămână în alt județ. Vom porni la drum. Turăm motoarele tractorului și al mașinilor de însoțire, pentru a ajunge la Deta. Vom vizita o fermă de cultură mare. Vor fi foarte mulți fermieri pe care-i vom vedea în această parte a țării, care dețin suprafețe însemnate, culturi agricole foarte frumoase… Dar vom ajunge și la micii producători. Vom vizita și ferme mixte, zootehnice. Vom sta o zi și la oieri. Vom avea și o excursie ecvestră… Vom lăsa caii putere și vom folosi armăsarii de la Arad” a explicat o primă parte a traseului și a intențiilor sale jurnalistul Patricia Pop.
„Este foarte normal ca o universitate ca a noastră USAMVB „Regele MIhai I” din Timișoara să fie alături lângă un astfel de eveniment. Să încurajăm un astfel de eveniment, deoarece prin ce facem noi și ce transferăm noi către societate, vrem să încurajăm astfel de proiecte. Cred că România merită un astfel de proiect și mult mai mult decât atât. România merită vîzută și din tractor și din avion și la pas… pentru că ne-a așezat Dumnezeu într-o țară foarte frumoasă. Cu o biodiversitate ce merită a fi văzută și ce merită a fi tratată cu respect.
Acum despre aceste proiect deosebit. Este un motiv pentru care împreună cu conducerea universității suntem aici pentru că realmente ne-a plăcut și ne-a cucerit ideea. Prin acest proiect, inclusiv, promovăm România și oamenii de bine din țara această care fac agricultură în mod real. Suntem aici, după cum am hotărât în consiliul de administrație, să ne alăturăm ca parteneri în acest proiect deosebit. Practic încurajăm și tinerii prin acest proiect și le arătăm povești de succes. Cred în puterea exemplului. Prin acest proiect echipa asta frumoasă nu face altceva decât să aducă în prim plan faptul că se poate trăi bine în România. Faptul că nu trebuie neaparat să mergem undeva pe nu știu ce meridian sau paralelă pentru a trăi bine. Sunt oameni realizați în țara asta. Sunt parte, mică, expusă de mine, sunt elemente puține față de ce face acest proiect „România văzută din tractor”.
Eu cred că inclusiv cei ce mai stăteau puțin în dubii față de această activitate frumoasă, de a lucra pământul, de a îngriji animale, de a face inginerie sau industrie alimentară și a veni înspre universitate (una de prestigiu ca a noastră), inclusiv prin acest proiect copii, tinerii, părinții spun un DA hotărât pentru a se educa. Și de a fi de folos în viitorpentru țara noastră. Încurajăm un astfel de proiect. Mult succes!” a încurajat echipa de televiziune agricolă ce va pleca la drum din Timișoara, rectorul Alin Popescu.
„La momentul acesta vin aici la noi în universitate studenți din 23 de țări. Există predare în limba română, cum este normal, Apoi în limba engleză și în franceză la studiile de licență și master. Practic la momentul acesta suntem universitate europeană și internațională și ne bucurăm că dascălii, colegii mei, au făcut astfel de eforturi să susținem această inițiativă frumoasă. Anul acesta avem 75 de ani. Nu te lauzi cu vârsta dar când e vorba de o instituție e ceva!” a mai adăugat profesorul Popescu.
„Acesta este și mesajul meu către părinți mai ales. Să-și întrume copii către facultățile de agricultură. Nu vor muri niciodată de foame! Am învățat-o de la fermierii care mi-au spus-o anul trecut. „Doamnă, noi am crescut copiii muncind pământul, nu am murit de foame. Au ajuns oameni mari la casele lor și au ridicat case din banii câștigați în agricultură.”  Deci este un domeniu în care ar trebui investit. Dacă tot suntem în acest cadru și la momentul acesta va rog mult să le oferiți tinerilor experiența, șansa de a conduce astfel de tractoare și echipamente. Cred că această practică și de a trăi experiența asta a condusului și a manevrării de echipamente le va oferi șansa de a lua decizii foarte rapid” a mai adăugat tractorista de ocazie, dar, în primul rând, jurnalistul pe teme de agricultură, Patricia Pop.

Alte subiecte :

Citește și :