România va plăti 8,8 milioane de lei pentru ecologizarea unui iaz toxic. ”România fără mască de gaze pe față”

113

Senatul României va vota, săptămâna viitoare, o modificare a Ordonanței de Urgență nr. 57/2016, astfel încât costurile ecologizării iazului Boșneag – extindere de la Moldova Nouă, estimate la 8,8 milioane de lei, să poată fi plătite din bugetul stat. România a fost obligată să suporte costurile acestei ecologizări în urma deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, din 21 iulie 2016, luată ca urmare a încălcării Directivei 2006/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului.
”Am învățat ceva din acest lucru? Aș spune că nu. Recent, aici în Senat, sub pretextul unor așa-zise beneficii pentru comunităților locale și pentru o reparare a unor așa-zise inechități făcute celor care au acaparat resursele minerale ale României, a fost votat un proiect de lege prin care se permite dinamitarea ariilor naturale protejate pentru a face loc unor proiecte miniere care au obținut licențe de concesionare înainte de anul 2007. Nici distrugerea celor mai importante resurse a comunităților locale din acele zone, și nici poluarea nu reprezintă, însă, un beneficiu.”, a arătat senatorul USR Mihai Goțiu, într-o declarație susținută  în plenul Senatului.
”Nu este ceva mai grav decât pierderea de vieţi omeneşti din cauza poluării. Protejarea cetăţenilor noştri (…) trebuie să devină principala prioritate şi în statele membre, pentru guverne şi pentru toate ministerele responsabile”, a adăugat Mihai Goțiu, citând dintr-o declarație făcută, în urmă cu doar o lună, de Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu.
”Nu sancțiunile dispuse de către Comisia Europeană ar trebui să fie cele care să ne motiveze să nu mai continuăm adoptarea unor asemenea legi distructive, ci responsabilitatea față de viața, sănătatea și bunăstarea cetățenilor care ne-au ales să le reprezentăm interesele. Cele 8,8 milioane de lei, pe care îi vom plăti, într-un singur caz, pentru ecologizarea prea mult întârziată a unui iaz toxic rămas de pe urma unei exploatări miniere, nu vor compensa cu nimic sănătatea grav afectată și suferința oamenilor care au pătimit din cauza poluării. Și, evident, e o sumă care nu spune nimic despre cheltuielile, de asemenea, publice care s-au făcut (ori ar fi trebuit să fie făcute într-un stat responsabil) din bugetul pentru sănătate”, a spus Mihai Goțiu, adresându-se colegilor săi din Senat.
”M-aș bucura să înțelegeți, până nu e prea târziu, că protecția mediului nu e un lux ori vreun moft ecologist, ci conștientizarea unei probleme reale și responsabilitate pentru sănătatea, bunăstarea și viața cetățenilor acestei țări și a generațiilor viitoare. Până nu e prea târziu e cazul să stopăm măsurile care încarcă factura, și așa uriașă, pe care o vom lăsa moștenire celor care ne vor urma. Sper ca țara copiilor și nepoților noștri să nu fie o uriașă Curte a Miracolelor, în care să se plimbe cu masca de gaze pe față printre imense halde de steril și iazuri cu substanțe toxice. Și sper că aceasta să fie, în cele din urmă, și dorința d-voastră”, a mai afirmat, în încheierea declarației, Mihai Goțiu.

LĂSAȚI UN MESAJ