România, țara unde un copil ajunge să coste până la 20.000 de euro. Infertilitatea afectează tot mai multe cupluri

83

Pacienţii din România cu probleme de fertilitate susţin că pentru procedurile de fertilizare in vitro (FIV) au cheltuit între 1.000 şi 5.000 de euro, însă avertizează că tratatamentele ulterioare pot ajunge să coste 20.000 de euro.

Infertilitatea este o boală, un fenomen care ia amploare constant, inclusiv la nivelul ţării noastre. Conform primului studiu de infertilitate, realizat anul acesta la iniţiativa Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenţionează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată. Dintre aceştia, 44% consideră că aceste proceduri sunt prea scumpe. Conform aceluiaşi studiu, 29% dintre românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 şi 3.000 de euro, iar 11% – între 3.000 şi 5.000 de euro.

Pacienţii care au recurs la fertilizare in vitro se plâng că tratamentele ulterioare acestei proceduri pot ajunge să coste foarte mult.

”Procedurile sunt scumpe şi este clar că ar trebui mai mult suport pentru cuplurile infertile. Sunt scumpe nu numai procedurile în sine, ci şi tratamentul care le precede. Pentru un singur copil, la noi, cheltuielile cred că s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro,” a declarat Ancuţa Martin, pacientă care a învins în lupta cu infertilitatea.

Potrivit Asociaţiei pentru Reproducere Umană, infertilitatea poate apărea chiar dacă într-un cuplu există deja un copil, iar afecţiunea se numeşte infertilitate secundară şi apare după un an de încercări de a obţine o nouă sarcină pe cale naturală. Multe cupluri care sunt afectate de infertilitatea secundară nu mai caută rezolvarea pe cale medicală.

”Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii care să împiedice obţinerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, aşa încât să apară şi cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical, de data aceasta. Nu trebuie însă aşteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, şi nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care îşi doresc mai mulţi copii”, susţine dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate şi director executiv al ARUR.

Citeste continuarea pe gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ