România, țara paradoxurilor! Cea mai mare creștere economică și cea mai mare scădere a construcțiilor din UE!

155

Luna iunie 2017 a fost a treia lună consecutivă în care România a înregistrat cel mai mare declin anualizat al lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, minus 6,3%, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, România şi Slovacia au fost singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au scăzut în luna iunie 2017, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

La nivelul Uniunii Europene, lucrările de construcţii au înregistrat un avans anual de 3,6%, iar în zona euro au crescut cu 3,4%. Statele membre UE, în care lucrările de construcţii au înregistrat cel mai puternic avans anual, au fost: Ungaria (27,2%), Slovenia (21,2%) şi Suedia (17,3%).

În schimb, în luna iunie 2017, comparativ cu mai 2017, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, ca urmare a scăderilor înregistrate în state mari, precum Germania (-1%, Franţa (-0,7%) şi Marea Britanie (-0,2%).

România se situează în rândul statelor membre în care lucrările de construcţii au crescut de la o lună la alta, cu un avans de 0,5%. Cele mai mari creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii s-au înregistrat în Slovenia, de 12,1%, Spania şi Slovacia – ambele cu o creştere de 2,2%, şi Polonia (+2,1%).

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, în luna iunie, volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o creştere cu 18,8% pe serie brută, respectiv cu 0,5% pe serie ajustată, faţă de luna mai 2017, consemnând însă o scădere comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,4%, respectiv cu 9,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ