România, pe locul 1 la decese în accidente rutiere. Aproape 2.000 de morți pe șosele, în 2018

205

Aproape 2.000 de oameni au murit pe șoselele din România în 2018. Pentru prima dată în ultimii 5 ani aceste cifre negre sunt în scădere. Însă rămânem pe locul 1 în lume la acest capitol.

Anul trecut, 1.900 de decese au fost înregistrate pe drumurile țării în urma accidentelor rutiere. Specialiștii trag un serios semnal de alarmă și spun că cifrele nu vor scădea decât atunci când vom avea o rețea decentă de autostrăzi.

”Suntem în continuare pe locul 1 în UE la capitolul șosele periculoase: 96 de oameni la un milion de locuitori își pierd viața în fiecare an. În realitate, situația este mult mai gravă pentru că populația rezidentă este cu minim un milion de locuitori sub cifra folosită de Eurostat (19,7 milioane).

Îngrijorătoare este și ponderea foarte mare a pietonilor, bicicliștilor și celor care folosesc mopeduri în rândurile persoanelor decedate: aproape jumătate (un alt record negativ în UE)!

Statistica ne arată că, deși construirea de autostrăzi este crucială, fără îmbunătățirea radicală a siguranței pe infrastructura existentă, în special în localități (execuția de centuri ocolitoare, eliminarea punctelor negre și măsuri de protecție a pietonilor și bicicliștilor), România va rămâne în continuare la coada siguranței rutiere în Europa”, este semnalul de alarmă tras de Asociația Pro Infrastructură.

Anul acesta, guvernanții promit inaugurarea a 180 de kilometri de autostrăzi. Însă și drumurile naționale, multe cu doar o bandă pe sens, sunt o problemă și trebuie lărgite pentru a diminua numărul accidentelor grave.

 

LĂSAȚI UN MESAJ