Români care dorm într-un grajd, puși să muncească 14 ore pe zi fără să fie plătiți. Se întâmplă la o fermă de sparanghel din Austria VIDEO

508

Români care dorm într-un grajd, puși să muncească 14 ore pe zi fără să fie plătiți, la o fermă de sparanghel din Austria. Imaginile au fost filmate chiar de o femeie plecată din țară cu un contract pe care angajatorul austriac nu l-a respectat.

O româncă a vorbit despre condițiile extrem de grele, atât de la locul de muncă, cât și la locul unde au fost cazați. Plătiți cu 4 euro pe oră, peste 20 de români din grupul inițial au plecat. O parte dintre ei au renunțat chiar dacă nu au încasat niciun ban.

„Patroana, care este de origine turcă, își bate joc de oameni, am lucrat pe zi 14 ore de la 6 dimineața până seara la ora 21 doar cu o pauză de o oră la amiază și platește 4 euro pe oră, nu am semnat nici un contract, când am ajuns aici în contract scrie 40 ore pe saptamană, a ținut 11 persoane într-o cameră, poți spune că este ca un grajd de animale.”, a povestit femeia, pentru Ziarul Românesc.

Marioara Arhire are 53 de ani, este originară din Balcani, județul Timiș. Ea a plecat la sfârșitul lunii aprilie în Austria pentru a lucra în agricultură. „O cunoștință ne-a spus de locul ăsta de muncă, a zis că sunt condiții foarte bune și ne-a trimis inclusiv contracte pentru a putea trece vama fără probleme, mai ales că era o perioadă cu mari restricții la frontieră. Contractele alea erau de formă, pentru a putea ajunge în Austria. Ajunși aici am înțeles că nimic din ce se scria acolo nu era conform cu realitatea.”, a povestit ea.

Românca a mai povestit că la început erau peste 30 de români la muncă, dar cu timpul au plecat mai bine de 20. „Am rămas doar 10 persoane, nu știm ce să facem, vrem să ne recuperăm măcar banii pentru zilele pe care le-am muncit. Am ajuns aici pe 29 aprilie, atunci a fost și prima zi de muncă.”, a precizat ea.

Muncitorii de la acea fermă sunt ținuți și câte 14-15 ore la muncă: „Uneori se termina munca și la 2 dimineața, iar unii începeau la 6. De obicei se muncește de dimineață până seara, cu o ora de pauză, cam 14 ore pe zi. Am notat totul pe un caiet.”

Marioara Arhire a trimis și un video din dormitorul grajd unde au locuit 11 persoane: „Unii dintre ei nici măcar nu și-au încasat banii, au plecat de supărare. Alții au cerut banii și li s-a dat 4 euro pe ora de muncă.”, a mai spus ea.

După 40 de zile de muncă, femeia nu a primit salariul: „Nu ne-a dat decât 100 de euro, în mână, pentru mâncare. În rest, nimic!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.