Român condamnat la moarte, altul la opt ani de închisoare și zece lovituri de ratan

206

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, marţi, s-a judecat recursul în cazul cetățeanului român condamnat la moarte, pentru trafic de droguri, în Malaezia. Din păcate, Curtea Federală de Justiție a confirmat, în acest caz, pedeapsa capitală.

Avocații cetățeanului român urmează să înainteze o cerere de grațiere sultanului din statul în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor, această cerere va fi analizată de o comisie de grațiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, iar acest demers poate fi de durată.

Oricum, pedeapsa nu va fi pusă în aplicare: legislația privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. În acest sens, autoritățile au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri.

„Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situația fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost și rămâne o prioritate pentru autoritățile române”, transmite MAE.

Tot marţi s-a judecat recursul în cazul altui cetățean român, condamnat la opt ani de închisoare și zece lovituri de ratan (un soi de bici din nuiele), pentru trafic de droguri. Instanța a confirmat această sentință și, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

MAE atrage atenţia cetățenilor români care călătoresc în străinătate asupra pedepselor la care se expun în cazul traficului de droguri: sunt state în care se aplică pedeapsa capitală pentru acest delict.

LĂSAȚI UN MESAJ