Robu va putea investi milioane de euro în ACS Poli! Vezi când se va întâmpla acest lucru

1599

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat joi, la „Dezbaterea Strategiei de Dezvoltare a Sportului în România 2016-2032” organizată de MTS, că Guvernul doreşte modificarea legislaţiei astfel încât autorităţile locale să poată investi în sport, inclusiv în cel profesionist.

„Dorim să modificăm legislaţia astfel încât să permitem autorităţilor locale să vină cu bani în sport. O comunitate să poată să dea bani pentru un anumit sport. Inclusiv pentru sport profesionist, dacă vrea comunitatea respectivă. Am sute de primării care spun că vor să aibă un sport de care să se ocupe, dar să li se ofere această ocazie”, a spus vicepremierul.

În cadrul dezbaterii care a avut loc la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Dîncu a propus un Cod al Sportului care să reunească fragmente din mai multe acte normative. Codul Sportului ar urma să fie realizat de o comisie interministerială împreună cu reprezentanţi ai federaţiilor, cluburilor şi COSR.

„Eu vreau să propun un Cod al Sportului în care să adunăm toate legile, pentru că avem tot felul de fragmente din legi care nu sunt corelate… Şi să le adunăm pe toate într-o singură lege, iar pe asta să o discutăm într-o comisie interministerială din care să facă parte mari sportivi, reprezentanţi ai federaţiilor, ai MTS, ai COSR, ai mişcării de tineret, ai cluburilor, plus cineva de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Administraţiei, Sănătate, Educaţie şi aşa mai departe. Şi dacă noi o să lăsăm o lege în Parlament, vă spun că nu o să o strice nimeni. Putem da şi o ordonanţă ca să intre imediat. Dar să ştim că asta înseamnă ceva pentru sport pe care l-am gândit toţi”, a afirmat el.

Ministerul Tineretului şi Sportului va face în perioada următoare un inventar al banilor publici cheltuiţi în sport în ultima perioadă. „I-am cerut doamnei ministru (n.r. – Elisabeta Lipă) ca anul acesta să facem un inventar al modului în care cheltuim banii din sport. Atât de puţini cât dă statul. Să vedem cât cheltuim şi pe ce cheltuim. Ce se întâmplă acum în sport este doar o bătălie pentru banii de la stat între federaţii. Este bătălia pentru a împărţi plăcinta aia mică. Dar plăcinta se va micşora continuu dacă nu vor veni rezultate”, a adăugat vicepremierul.

Vasile Dîncu a cerut reprezentanţilor federaţiilor prezenţi la dezbatere să stabilească cât mai curând un număr de discipline sportive care să fie prioritizate. „Pentru situaţia în care a ajuns sportul românesc de vină este lipsa de viziune din interiorul mişcării sportive. Trebuie să spunem că nu a existat nicio viziune până acum. Nu ajunge că din când în când s-a zbătut câte un ministru al sportului, precum Gabriela Szabo sau Elisabeta Lipă. Trebuie să acceptăm că suntem la momentul zero, că suntem în dezastru. Eu aştept un minim consens din partea mişcării sportive pentru că altfel nu putem avansa. Trebuie să luăm măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen lung şi să nu mai dăm vina unii pe alţii. Trebuie să facem aceste lucruri până în luna decembrie, să ne grăbim. Eu sunt deschis să facem o comisie interministerială, eu pot să ajut. Eu pot să tai şi să spun că facem aşa sau aşa dacă toţi considerăm că este necesar. Eu ştiu că sportul este foarte important. Şi este nevoie de un Cod al Sportului. De aceea trebuie să stabilim în strategie ce este prioritar, trebuie să facem sacrificii. Pentru că nu o să putem finanţa egal 70 de federaţii, deci prioritatea asta trebuie să o stabiliţi”, a precizat Dîncu.

Vicepremierul Vasile Dîncu a fost prezent joi, la sediul COSR, la „Dezbaterea Strategiei de Dezvoltare a Sportului în România 2016-2032” la care au participat ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, preşedinţi de federaţii, reprezentanţi ai cluburilor şi foşti mari sportivi, anunță Agerpres.