Robu, atac la auditorii Curţii de Conturi-VIDEO

127

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, continuă să atace auditorii Curţii de Conturi, care au controlat activitatea instituţiei. În opinia edilului şef, parlamentarii ar trebui să modifice Legea administraţiei publice locale în aşa fel încât hotărârile de consiliu local sau judeţean să nu mai poată fi declarate ilegale de Curtea de Conturi, în condiţiile în care acestea au primit aviz de legalitate din partea Prefecturii Judeţului Timiş.

„Este aberant ca un consiliu local, sau judeţean, care dă hotărâri care au toate avizele de legalitate, iar apoi să vină o instituţie să spună că este ilegală. Şi vine cineva, cum este auditoarea Curţii de Conturi, care a făcut audit la primărie, şi spune că este ilegală hotărârea. O cucoană auditoare pe care nu o interesează nimic şi spune că ştie ea cum procedează judecătorii. Nu interesază nimic, trage doar concluzii. Ai pus în practică o hotărâre, atunci toate conseciinţele devin prejudiciu. Atunci se ajunge în instanţă. Dar vor fi ani de zile de reprecursiuni pentru instituţie şi pentru persoane”, declară Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Robu nu înţelege de ce decizia Prefecturii, care dă notele de legalitate pe hotărârile de consiliu local, poate fi atacată atât de uşor de alte instituţii de control.

„Orice hotărâre de consiliu local care are gir de legalitate de la Prefectură este implicit legală şi nimeni nu o poate considera altfel decât prin sesizarea unei instituţii judiciare. Dacă o instituţie judiciară ajunge la concluzia că o hotărâre de consiliu local e ilegală, atunci, aşa cum se întâmplă într-un stat de drept, se stopează orice efect al acelei hotărâri. Aşa ar fi corect. Parlamentul se ocupă cu băgarea pumnului în gură celor care scriu pe Facebook, vorbesc pe la radio sau la televiziune. În loc să facă legea (n.r Legea administraţiei locale) funcţională”, mai spune Robu.

Curtea de Conturi a făcut mai multe controale la Primăria Timişoara, iar concluziile au fost negative. Atât actualul primar, cât şi cel precedent, sunt acuzaţi că au susţinut financiar ilegal clubul de fotbal Politehnica Timişoara, pe vremea când era condus de Marian Iancu. Prejudiciul adus bugetului local este de 27 de milioane de lei. Banii nu pot fi uşor recuperaţi pentru că societatea lui Marian Iancu, care a încasat banii, este în insolvenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ