17.2 C
Timișoara
marți 30 aprilie 2024

Roberto Borsi, artistul tatuator care a făcut ucenicie în Japonia, a venit pentru prima dată la Timișoara

Roberto Borsi, artistul tatuator de origine italiană, a făcut ucenicia tocmai în Japonia. El tatuează folosind tehnica tradițională japoneză numită „Tebori”. De îndată ce l-am văzut pe Roberto tatuând cu acul său tradițional, m-am simțit intimidată. Știam că stau de vorbă cu un maestru. „Am început să tatuez profesional acum 30 de ani. Înainte de asta, eram ilustrator și predam artă plastică, dar predam și istoria artei la un liceu. Îmi aduc aminte că la Universitate, lucrarea mea finală despre tatuat a fost prima din țară pe acest subiect. Se întâmpla în ’88”, își amintește maerstrul tatuator Roberto Borsi.

Profesional, Roberto Borsi a început să tatueze în 1986. La acea vreme, el se situa în categoria opusă de artiști tatuatori: „Ei când au timp liber pictează. Eu, pe de altă parte, eram deja pictor de profesie și participam la expoziții. Când am învățat arta tatuajului, a trebuit să o iau de la zero. Țin minte că primele mele tatuaje reprezentau personaje din DC Comics”, mărturisește artistul.

Totuși, Roberto Borsi mărturisește că a vrut ceva mai diferit. El practică arte marțiale, este pasionat de cultura japoneză. El și-a întâlnit mentorul tatuator în 2008 în Las Vegas. „Am făcut arte marțiale toată viața mea. Așadar, cu dragostea mea pentru Japonia, sunt deja deprins cu mentalitatea lor. Am avut norocul să-l întâlnesc pe cel care mi-a fost mentor în arta tatuajului. A fost acum 16 ani în Las Vegas, în timpul celei mai mari convenții de tatuaj din lume. Eu reprezentam Italia, iar el reprezenta Japonia. Aveam multe în comun, am început să ne împrietenim, apoi am fost să învăț adevărata tehnică japoneză de tatuaj. Călătoream de trei ori pe an spre Japonia și locuiam la el. Am început să învăț, din nou, de la zero”, povestește artistul tatuator.

El a fost primul tatuator străin care a fost acceptat ca ucenic într-o familie de artiști tatuatori din Japonia.

Arta tradițională japoneză

Stilul de tatuaj Irezumi include modele tradiționale care predomină în arta japoneză. Acestea ilustrează ilustrează animale, fiare mitologice sau flori, precum crinul, florile de cireș ori nufărul sau elemente din natură cum ar fi vântul sau valurile mării.

El este maestru în tehnica „Tebori”,  care constă în tatuarea manuală folosind un băț de bambus (sau din metal), cu mai multe ace atașate de capăt. Prin împungere, cerneala este împinsă în piele. Tehnica este una deosebit de veche, apărută în Japonia în secolul XVII.

„Tatuajul tradițional făcut de mână durează mult timp și cere multă perseverență, dar îmi place că pot să duc mai departe o tradiție care a început în anii 1.700 și pot să păstrez tradiția și imaginea unei civilizații îndepărtată în istorie. (…) Sunt mândru că, fiind tocmai din lumea vestică, am fost ales de estici să duc tradiția lor mai departe. Acesta nu este un lucru ușor de îndeplinit”, spune Roberto Borsi.

El a vorbit și despre cartea sa dedicată tatuajelor tradiționale japoneze. Cartea include fotografii și detalii în limba italiană, dar și în engleză, despre ucenicia sa în Japonia, dar și fotografii cu tatuaje tradiționale japoneze.

Inițial, spune el, mentorul său nu a dorit nimic pe hârtie cu privire la tehnica tradițională de tatuaj. Mentorul său nu-și dorește faimă, ci doar vrea să-și continue îndeletnicirea în tihnă. Spune că maestrul său are stilul de gândire tradițional japonez.

Pe de altă parte, Roberto Borsi spune că dorește să răspândească această tehnică, tocmai pentru că oamenii nu o cunosc. „La început doream inițial să răspândesc arta tatuajelor Irezumi în Italia, însă ulterior m-am gândit: «De ce să nu duc mai departe aceaste cunoștințe și în lumea largă, în special în locuri cum ar fi America, unde care tatuajele sunt faimoase?»”, spune Roberto Borsi. 

Roberto Borsi este unul din cei peste 70 de artiști care au acceptat invitația de a participa la Timișoara International Tatoo Convention.

În ceea ce privește modul său de lucru, artistul spune că preferă să realizeze tatuaje personalizate. „Mereu fac tatuaje personalizate. Adesea vin clienți care îmi arată modele din fotografii, însă eu obișnuiesc să realizez tatuajele în funcție de anatomia fiecărei persoane: tipul său de piele, dar și dimensiunile corpului său”, spune Roberto Borsi.

În cadrul celor trei zile de eveniment el spune că a primit chiar mai multe solicitări de a tatua decât ar a putut îndeplini. Stilul tradițional japonez necesită timp. „M-au întrebat de programări mai mulți oameni decât am putut eu să iau la tatuaj. Munca în stitlul tradițional este una lentă și atunci nu pot să primesc mai mult decât două persoane la tatuaj într-o singură zi”, spune artistul.

Roberto Borsi se află pentru prima oară în România

Artistul a mărturisit că are prieteni români în Italia și a fost foarte curios să viziteze țara noastră. El a venit pentru prima dată în România. „Am prieteni români în Italia și am fost deosebit de curios să văd cum este România și să gust din mâncarea românească. Este prima dată când vin aici și sunt foarte entuziasmat. Eu locuiesc la Milano, dar prefer orașele mai mici și mai liniștite. Aici oamenii sunt foarte prietenoși și respectuoși. Ei înțeleg că atunci când nu cunosc lucruri despre alte culturi, sunt curioși și vin cu întrebări potrivite. Mă încântă foarte mult acest lucru, cu siguranță am să mai vin”, spune Roberto Borsi.

Surse foto: Scrambled.tv, Primordial Pain Tatoo, Things & Ink

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :