„Roadele Toamnei” au reunit la Muzeul Satului Bănăţean etniile Timişului. Foto-Video

741

Și în acest an, toamna şi-a adus după ea, roadele. În acest weekend, la Muzeul Satului Bănățean, gospodinele au putut găsi ce au nevoie de pus pe iarnă prin beciuri – cartofi, varză, zarzavaturi, dovleac, ardei, castraveţi, gogonele, dar și mere, pere, prune sau gutui pentru făcut dulceață.

Muzica şi voia bună nu au lipsit de la evenimentul denumit ”Roadele Toamnei”, desfășurat în perioada 12-14 octombrie la Timișoara.

De la eveniment nu au lipsit oficialităţile judeţene, deputaţii sau senatorii, indiferent de culoarea politică, ce au fost primiţi cu pălincă, pită şi sare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a urat „Bun Venit” tuturor participanților.

„O să încercăm să gustăm câte puţin din fiecare, important e că avem o vreme deosebită în această toamnă, unde lumea se adună la acest festival multietnic şi beneficiază de degustările produselor. Este un festival plin de anvergură, fiind bine popularizat”, a spus Călin Dobra, preşedintele CJ Timiş.

„Suntem la o nouă ediţie a Festivalului Culinar Multietnic şi Roadele Toamnei, unde cei care ne vizitează în aceste zile găsesc produsele de care au nevoie. Pe lângă roadele toamnei şi pe lângă produsele culinare ale etniilor avem şi un program generos artistic unde muzica populară este la ea acasă. Porţile sunt larg deschise şi îi aşteptăm pe timişoreni şi azi şi mâine să vină să îşi facă aprovizionarea pentru iarnă, dar să îşi şi încânte ochiul şi sufletul cu cele ce au ocazia să vadă”, a spus Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănăţean.

Ceaunele dădeau în clocot, nu lipsea nici pălinca, vinul, mustul sau berea, un mic, un cârnăcior, un gulaş, sau chiar o ciorbă pe carne de pasăre, o mămăliguţă cu brânză şi smântână, dar şi produse din carne de porc, precum cârnaţii, toba, slănina, caltaboşul sau sângeretele. Urda sau caşul au fost și ele degustate și nu au lipsit nici dulciurile – o clătită sau o gogoaşă, miere şi produse apicole.

În timp ce focul se înteţea sub ceaune, părinţii sau bunicii degustau o bere lângă un mic, pe ritmuri de dans popular, iar copii se zbenguiau în ringhişpiruri, cu trenuleţul sau pe tobogan.

Strada a fost supraaglomerată, iar circulația îngreunată.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.