Revitalizarea Banatului: case vechi de 100 de ani, renovate de voluntari. Foto

581

Satele din Banat sunt pline de case superbe, care arată istoria arhitecturii şi a zonei, dar care au ajuns aproape nelocuibile din cauza degradării. Acestea primeasc o a doua şansă.

Prin proiectul Acasă în Banat vor fi alese case cu valoare arhitecturală din județele Timiș și Caraș Severin, care vor fi renovate. De asemenea, vor fi sprijinite familiile care au nevoie de o mână de ajutor. Renovarea va fi făcută cu ajutorul voluntarilor și va dura o singură zi pentru fiecare casă.

Lucrările vor fi doar de intervenție rapidă, în special pentru a opri procesul de degradare. Este vorba de mici reparații, vopsiri ale fațadei, ale gardului şi porții.

Casele alese în cadrul proiectului vor fi case vechi, reprezentative pentru arhitectura locului, case care au aproximativ 100 de ani, la care nu s-a intervenit agresiv la nivelul fațadei și sunt locuite în prezent de proprietarii lor.

“Vrem ca în acest proiect să implicăm și comunitățile locale, care vor și își doresc să păstreze în continuare aceste case frumoase, dar uneori nu știu cum să o facă. Exact ca pe vremuri, oamenii pot să dea o mână de ajutor, să doneze materiale de construcție sau vopseluri, sau să vină să zugrăvească fațada sau să repare gardul, să vină cu un sac de nisip sau cu o roabă și să se implice direct în renovare, fiecare după puteri”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În prima parte a anului, membrii asociației, alături de comunitatea locală, au renovat primele trei case în satul Valeapai, comuna Ramna. A patra casă care va fi renovată în cadrul acestui proiect, este casa cu nr. 17 din satul Ramna, comuna Ramna, jud. Caraș Severin. Locuința are o vechime de peste 100 de ani și a fost grav afectată de inundațiile din 2016, iar proprietara, o bătrână de 78 de ani, nu mai are posibilitatea și nici puterea să o renoveze.

LĂSAȚI UN MESAJ