Rețeaua școlară s-a finalizat pentru noul an ce urmează, însă situația unităților de învățământ din Timiș nu este una favorabilă pretudindeni

348

Rețeaua școlară  va fi formată anul acesta din 195 de unități de învățământ, cu personalitate juridică. Dintre acestea, 181 unități sunt în învățământul de masă, 9 unități pentru învățământul special și 5 unități conexe, pentru palatele și cluburile sportive ale elevilor. În județul Timiș, în total, sunt 600 de unități de învățământ cu personalitate juridică. Pentru acestea se estimează un număr de aproximativ 92.000 de copii, în noul an școlar, ce urmează. Numărul include atât preșcolarii, cât și pe cei care nu depășesc învățământul postliceal.

”În ceea ce privește înscrierea la liceu, pentru clasa a IX-a înscrierile s-au încheiat. În total am aprobat 189 de clase, dintre care inițial au fost 24 clase de școală profesională și 165 clase de liceu. Pe parcurs am mai cerut de la minister încă o clasă de liceu și una de școală profesională. Din cele 165 de clase de liceu s-au realizat toate. La școlile profesionale, din 25 s-au realizat 22. Clasele nu s-au putut realiza la Jimbolia, Casa Verde și la Liceul Auto”, declară Halasz Ferenc, inspector general adjunct în Timiș.

În ceea ce privește autorizațiile sanitare, după finalizarea rețelei școlare, nu putem spune că totul este pus la punct. Deși mai sunt doar 3 zile până la începerea noului an școlar, liceele și școlile de renume din Timișoara nu au încă toate autorizațiile necesare. Dintre cele 10 unități neautorizate, două școli sunt cu probleme de patrimoniu, iar o grădiniță nu poate primi aviz din cauza intabulării în sine a clădirii. În restul situațiilor se fac eforturi ca să fie gata până în 12 septembrie. Aici se încadrează: Grădinița cu program normal de la Babșa,cu 7 copilași, școala primară și grădinița de la Criciova, cu 36 de copii, grădinița de la Chevereșu Mare, cu 22 de copii, iar aici există și un proiect pentru construcția unei grădinițe noi. Urmează grădinița de la Ivanda, cu 17 copii, aici grădinița funcționează în câteva din încăperile căminului cultural. Grădinița de la Sânpetru Mic, cu 20 de copii, școala primară și grădinița de la Folia, de asemenea nu au autorizații. În ceea ce privește ultimele două unități de învățământ, acestea nu au primit autorizație din lipsa apei și a curentului.

”Dincolo de acestea sunt 30 unități de învățământ, care au notificare negativă de certificare a conformității. Asta înseamnă că aceste unități au o problemă temporară. În această categorie intră și unitățile de renume din Timișoara, precum Loga, Calderon și Lenau, unde deocamdată, reabilitările nu au fost finalizate. Clădirea cu clasele I-IV a Liceului Lenau, clase care au fost retrocedate sau sunt revendicate, din cauza problemei de patrimoniu, la fel nu au primit autorizație. Totodată, aici intră și Colegiul Bănățean, Colegiul Tehnic Brătianu”, adaugă Halasz Ferencz, inspectorul școlar general general adjunct de Timiș.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ