Reconfigurarea turismului în zona Lacului Surduc. Deocamdată, cu catamaranul FOTO

489

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a achiziționat prin intermediul proiectului european Eco Timiș – un nou produs turistic un Catamaran cu motor electric, ambarcațiune care a fost amplasată pe Lacul Surduc, urmând a fi pusă la dispoziția turiștilor pentru plimbări gratuite pe suprafața lacului.

Din punct de vedere tehnic, ambarcațiunea are o lungime de 7,5, lățime 2,5 m și o capacitate de opt locuri și este dotată cu un motor electric, nepoluant, ce permite desfășurarea acestor activități fără afectarea mediului înconjurător. Un important câștig al achiziționării acestei ambarcațiuni și amplasarea ei pe lacul Surduc este mesajul că lucrurile se pot schimba, că putem evolua în dezvoltarea unor servicii de turism în zonă și semnalul pe care îl dăm astfel potențialilor investitori, acela că asociația de turism, cu sprijinul autorităților județene și al membrilor săi, este determinată să continue să acționeze și să sprijine dezvoltarea turismului în județul Timiș, că dorim să atragem cât mai mulți turiști în zonă și să contribuim la dezvoltarea economică a arealului.

„Pe malurile lacului Surduc există deja – dezvoltate sau în curs de dezvoltare câteva structuri de cazare și de servit masa, cât și elemente de agrement și petrecere a timpului liber. Sperăm ca prezența catamaranului să contribuie la dezvoltarea acestora și la apariția altora noi. Asociația de Turism Timiș va creiona mai multe programe care să promoveze activitățile de plimbări gratuite cu catamaranul pe Lacul Surduc și să atragă o nouă componentă de turism formată din elevi și tineri, alături de cea reprezentată de familii.

Tot pe Lacul Surduc se află amplasate și o parte dintre canoele de tip american achiziționate prin intermediul proiectului european Eco Timiș, acestea adaugându-se la ofertele de petrecere a timpului liber sau pentru activități sportive din zonă.
Pentru a acoperi solicitările turiștilor în zonă privind cazarea, APDT Timiș va continua să promoveze posibilitățile de campare pe malurile lacului.

În acest sens, cel mai important partener în dezvoltarea zonei la potențialul real pe care îl deține din punct de vedere turistic îl are Primăria Comunei Fârdea și sperăm ca vizitatorii să poată beneficia de acest sprijin. Astfel, vom solicita Primăriei Fârdea desemnarea permanentă a unor locuri de campare (cu sau fără plată) și parcare auto și vom sprijini acest demers prin executarea elementelor de marcare a acestora și de promovare; amplasarea permanentă în câteva zone de acces a unor toalete publice (mobile, pentru început) și a mai multor coșuri de gunoi, dar și desemnarea unor zone de acces la lac publice, care să permită turiștilor să poată accesa serviciile de agrement gratuite oferite de Asociația de Turism prin intermediul proiectului Eco Timiș.

APDT va tipări materiale de informare privind posibilitățile de petrecere a timpului liber pe Lacul Surduc și le pune la dispoziția infocentrelor turistice din județ, a agențiilor de turism de incoming din Timișoara și Lugoj și a ghizilor, dar și a Inspectoratului Școlar Timiș. De asemenea, intenția asociației este de a introduce transport public zilnic între Timișoara și Fârdea.

Ne dorim ca începând din primăvara anului viitor Lacul Surduc să devină o atracție turistică importantă în Timiș. În prezent, cu sprijinul Căpităniei Portului Timișoara și a Administrației Bazinale de Apă Banat, APDT Timiș a demerat procedurile de înmatriculare a ambarcațiunii și de obținere a avizului privind derularea activităților gratuite pe lac, urmând a se găsi formula cea mai bună de deservire a serviciilor de manevrare a abarcațiunii.
Costul catamaranului se ridică la suma de 19,960 euro și a fost suportat prin intermediul proiectului european Eco Timiș – un nou produs turistic”, susține Delia Barbu, director executiv APDT Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.