Puţoii

2858

Chiar dacă Dicţionarul explicativ al limbii române le neagă existenţa, puţoii sunt peste tot. În şcoli, politică, medicină, artă, sport, pe şantiere, bloguri, în cluburi, la televiziune, pe stradă, la serviciu, în piață.

Cu toate că îşi încep activitatea pe la 13-14 ani și ar trebui să o încheie pe la 17-18 ani, sunt consemnate destule cazuri de puţoi sexagenari, septuagenari, ba chiar nonagenari. Dar indiferent de vârstă și de arealul lor de acțiune, ei „funcţionează” la randament maxim în grupuri de câte trei-patru.

Activitatea de bază a puţoilor este bârfa. Clămpănitul. Datul din gură. Înjuratul cu voce mică şi cu mâna la falcă, să nu se-audă prea tare, dar, totuși, să se știe. Ei sunt tot timpul nemulţumiţi de ce se întâmplă în jur. Pe scara blocului, în fața blocului, pe alee, în oraș, în țară, pe planetă, în univers. Ba chiar și în Rai. Și Sus sunt… chestii nu tocmai roze. De când se trezesc și până îi fură somnul, sunt plini de sictir, pentru că doar ei ştiu ce, cum, cât şi unde trebuie. Nimic din ce fac alţii nu le place, nimic din ce e pe lumea asta nu le convine, nimic nu-i cool. Cu excepţia lor!

Altfel, profesorul T e un ramolit, cartea X e hârtie igenică, trupa W e naşpa, filmul K – o plictiseală, maşina Q e varză, Van Gogh e kitsch, Grigorescu – un cioban, aerul e poluat, iar dacă nu e poluat – atunci chiar nu are niciun schepsis și nici n-ar mai trebui inspirat. De fapt, totul e un mare rahat, cu excepția lucrurilor în care sunt implicaţii puţoii. Iar puţoii nu sunt implicaţi în mai nimic, fiindcă ei doar dau mărunt din buze, îşi dau coate şi ochii peste cap, zâmbesc ironic și superior. Ei știu totul și știu cu exactitate cum ar trebui să fie ca să fie perfect. Puțoii n-au vreme să pună mâna şi să facă ei, fiindcă sunt atâtea de comentat, de bârfit, de măscărit. Aplombul le creşte când sunt în gaşcă, căci atunci prind curaj și își potențează lehamitea.

Nu are rost să te ferești de puţoi – n-ai unde şi cum. Şi mai ales nu trebuie făcute discriminări: o mulţime de domnişoare şi doamne sunt puţoi.

 

3 COMENTARII

  1. trist articol si , din pacate, prea adevarat! si magandesc la toata presa romaneasca, in special in zona video. cum se aduna cate 3-4 sau chiar mai multi intr-un studio sa-si sporeasca „puterile”

LĂSAȚI UN MESAJ