17.2 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Puteri sporite pentru polițiști: vor putea intra în locuință fără acordul proprietarilor

Polițiștii vor avea mai multă putere și autoritate de la sfârșitul lunii, când intră în vigoare legea care le dă dreptul să intre în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor.

Din 26 ianuarie, polițiștii capătă mai multă putere. Vor putea intra în locuință fără acordul proprietarilor, iar refuzul de legitimare se poate sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent.

Poliţistul nu va mai trebui să fie politicos, să bată la uşă și să arate mandatul, dacă vrea să intre într-o locuinţ. De exemplu, dacă are indicii că acolo cineva se află în pericol – cum ar fi victima unei violenţe domestice, sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii – doar dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înauntru. De asemenea, polițistul poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist

Reguli mai dure la refuzul legitimării
Noua lege vine și cu reguli mai dure în ceea ce priveste legitimarea. Amenda crește și de 3 ori în cazul refuzului legitimării. În prezent este de 500 de lei și poate ajunge la 1.500 de lei.

Dacă se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă.

Cum se legitimează polițistul
În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

– dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte;

– dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.

Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: „Poliția!”

În ce condiții o persoană poate fi dusă la secție
Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când:

a) Nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;

b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;

d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

(2)Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

(3) Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.

(4) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

(5) Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților conform (4) sau a măsurile legale care se impun.

(6) Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă.

(7) Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală. Dispozițiile alin. (5) și (6) nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.

Amenzi mai mari pentru gălăgioși
Noua lege vine şi cu amenzi mai aspre pentru cei care sunt gălăgioși „cu repetiție” – adică cei care nu se liniștesc după ce primesc prima amendă, iar poliția se întoarce după 24 de ore. Continuați să vă deranjați vecinii și amenda va fi de 3.000 de lei – dublu față de sancțiunea din prezent. O altă prevedere – puteți fi puși să faceți până la 120 de ore de muncă în folosul comunității.

Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul în care faceţi prea multă gălăgie la o petrecere organizată într-un cort, de pildă, și deranjați liniștea publică. Dacă deja ați fost amendați pentru asta și persistați, iar poliția se întoarce, amenda este de 4 ori mai mare ca în prezent și puteți fi puși la făcut chiar și 150 de ore de muncă în folosul comunității.
Sursa: Digi24

Alte subiecte :

Primarii PNL din Timiș, pe cale de a se consola cu noua situație politică

Primarii PNL din Timiș care l-au susținut pe Alin Nica se pregătesc să se regrupeze în spatele președintelui interimar al filialei, Vasile Blaga. Deocamdată...

Nica și Fritz au uitat că s-au înjurat patru ani la rând! Acum sunt dispuși să negocieze o combinație electorală

Conducerea PNL la nivel central a decis să-i îndepărteze pe șefii filialelor Timișoara și Timiș, Cosmin Tabără și Alin Nica, care au fost împotriva...

Citește și :