Pui de urs salvat dintr-un tunel, în vestul țării

90

Un pui de urs a fost salvat dintr-un tunel de pe Defileul Jiului, din zona Lainici. Era rănit și din păcate salvatorii nu i-au mai putut salva piciorul stâng, care i-a fost amputat, iar acum ursulețul este în Rezervația de la Zărnești.

Impiegatul de mișcare de la Lainici a descoperit ursulețul rănit într-un tunel și a anunțat Administrația Parcului Național Defileul Jiului. Paznicii de vânătoare din Valea Jiului l-au tranchilizat și l-au examinat, iar în urma controlului au constatat că avea o fractură deschisă la piciorul din stânga spate. Rana era infectată și plină de viermi.

„Starea generală a exemplarului de urs era de epuizare fizică“, se menționează în procesul verbal, au precizat cei de la Asociația Milioane de Prieteni Brașov.

Plăgile au fost dezinfectate, iar apoi ursul a fost predat Asociației de Vânătoare Gorun, cu recomandarea de transfer într-un centru specializat, pentru efectuarea de investigații suplimentare și tratament de specialitate.

În urma acestor recomandări, s-au cerut și obținut toate aprobările necesare transferului său. O echipă de vânători a transportat ursul până la Ghimbav, unde a fost transbordat în mașina Asociației „Milioane de prieteni“ și transportat la Libearty, de către managerul sanctuarului, Florin Ticușan, și veterinarul colaborator al asociației, dr. Ciprian Cocianu.

Ursul a ajuns în sanctuarul Libearty după miezul nopții, la ora 1.00, iar la ora 1.30 a intrat în sala de operații.

”Intervenția de amputare, singura posibilă în acest caz, a fost deosebit de dificilă din cauza rănii vechi și a infecției foarte puternice. Operația a durat patru ore, timp în care ursulețul a fost perfuzat. Imediat după ce s-a trezit din anestezie, a mâncat pâine cu miere. Dimineața, pacientul a fost mutat într-o boxă specială, unde rămâne sub observație permanentă. Cu toate acestea, prognosticul este rezervat, pentru că, după vechimea rănilor, ursul a stat blocat timp de câteva zile în tunelul feroviar”, au precizat reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni.

Nu este primul pui de animal care se rătăcește pe Defileu și ajunge în tunelurile de tren. Anul trecut, un alt urs și-a găsit sfârșitul pe calea ferată, lovit de tren. La jumătatea lunii aprilie, un pui de capră neagră a fost salvat dintr-un tunel de pe Defileul Jiului de un angajat al CFR. Puiul, foarte mic, a fost predat reprezentanţilor Parcului Naţional „Defileul Jiului“, care îl hrănesc cu lapte de capră pentru a se putea dezvolta.

Sursă: informatiavj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ