Protecția consumatorilor în vremuri de criză în discuție la CCIA Timiș | VIDEO

128

Joi, 22 iunie, la Centrul Regional de afaceri a avut loc o întâlnire a agenților economici cu specialișrti reputați în litigii economice din România. Tema, extrem de ofertantă, a venit ca o mănușă la problemele actuale ce se regăsesc în comerțul de la noi. Dar și alte laturi ale proceselor economie ce nu au legătură directă cu partea comercială ci mai mult cu protejarea potențialilor clienți. S-a vorbit în cadrul seminarului foarte pe larg dar aplicat despre „Evolutia protecției consumatorilor în vremuri de criză”.

Încurajați de succesul din aprilie al unui seminar despre insolvența firmelor specialiștii reuniți în adrul „biroului de Avocați Piperea și Asociații” au sosit din nou în Timișoara ca parteneri ai CAmerei de Comerț, Industrie și Agricultură.
S-a pornnit de la o idee simplă, pe care a dezvoltat-o dr. av. Gheorghe Piperea: orice datorie sau credit (care este tot o datorie în sens mai larg) trebuie mai devreme sau mai târziu achitată. Chiar dacă acest mai târziu va cădea în sarcina urmașilor datornicului.
Orice supraîndatorare este extrem de periculoasă pentru o societate funcțională ce se vrea sănătoasă economic.

Pentru a da putere de exemplu a fost prezentată o ipotetică datorie de zec lei ce este neglijată și ajunge în timp la o mie de lei.

Dacă autoritățile ar fi investit măcar un procent din sumele fabuloase ce s-au aruncat pe fereastră pe campanii sterile și fără conținut din perioada de criză sanitară când se făcea mare caz de pandemie pe educația tinerilor pe programe eduative de protecția consumatorului am fi avut acum o generație de tineri mult mai constienți.
Sunt câteva din ideile dezvoltate de lectorii seminarului.

La intalnire au participa: Mihaela Tomescu – Director General CCIAT, Mihai Alin Gubandru – Comisar Șef Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest, Dr.av.Gheorghe Piperea – partener coordonator SCA Piperea și Asociații, însoțit de Av. Roxana Diana Tiutiu, Av. Diana-Maria Procopiescu și Av. Alexandru Rățoi.
La seminar au mai participat și Niculina Mircea și Ramona Crainic comisari superiori de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Vest.
Un fapt de o mare importanță a reieșit din discuții. Nici măcar administrația statului nu mai scapă de sancțiuni dacă nu respectă legea. Dovadă stau amenzile serioase încaste de la primării sau societăți ale consiliilor locale cum ar fi cazul Colterm-ului.