Proiecte viitoare în județul Timiș – Rezoluția Partidului Național Liberal pentru Regiunea Vest

201

Sub numele de „județul Timiș – județ prosper și un loc potrivit pentru locuire” a fost prezentată delegaților de la întâlnirea regională, spre aprobare, partea ce ține de bucata noastră din regiunea de vest. Pentru cei ce vor să consulte mai pe larg proiectele propuse acestea sunt prezentate mai jos.

Faptul că municipiul Timișoara a fost condus doar de primari de dreapta se reflectă în gradul său de dezvoltare. Nicolae Robu a realizat unele dintre cele mai eficiente intervenții în arhitectura și configurația urbană. Astăzi, Timișoara, deși marginalizată de Guvernul PSD, așteaptă cu demnitate anul 2021, când va fi, pe merit, Capitală Europeană a Culturii. Din punct de vedere economic, împreună cu județul Arad, Timișul constituie cea mai dezvoltată zonă din România, după capitala Bucureștiului.

Județul Timiș este cel mai vestic județ al României și datorită poziției sale geografice favorabile se află la granița cu două țări vecine: Ungaria, respectiv Republica Serbia. Are o dimensiune totală de 8.697 km2 și este cel mai mare județ din România.

Nivelul populației din județ este unul dintre cele mai mari din toate județele țării (696.613 locuitori). Cele mai importante orașe sunt Timișoara (333.210 locuitori) și Lugoj (47.737 locuitori).

Principalii indicatori:
-PIB regional: 75% 2015 din UE28
-Productivitatea muncii: 22.175 euro 2015 (33% din UE28)
-Export: 5,9 mld. euro 2016 (10% din România)
-23.231 IMM-uri 2016 (48% din Regiunea Vest)
-Angajați: 344,100 2016 (41% din Regiunea Vest)
-Rata ocupării: 72% 2016 (101% din Regiunea Vest)
-Rata șomajului: 1,1% 2016

Județul Timiș este bine legat de infrastructura de transport la nivel european și național. Are un acces bun la autostrada A1 și este centrul regional de cale ferată, stația Timișoara fiind cea mai aglomerată din Regiunea Vest. Mai mult decât atât, aeroportul din Timișoara este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din România, după București și Cluj, acesta asigurând legături excelente cu alte orașe europene. În viitorul apropiat va fi construit un nou terminal de transport intermodal pentru îmbunătățirea transportului de mărfuri.

Casă pentru aproape jumătate din companiile din regiunea Vest, județul Timiș este principalul motor economic al Regiunii Vest și unul din centrele economice principale din România. Județul Timiș este dezvoltat în toate domeniile economice, cele mai importante fiind auto, ITC și agro-alimentar. Există umeroase companii străine și autohtone din sectorul auto (Continental, TRW, Mahle, Kromberg &Schubert), sectorul ITC (Nokia, IBM, Eta2U, Lasting Systems) și agro-alimentar (Smithfield, Sim), care sunt bine reprezentate pe piețele interne și externe.

Datorită dezvoltării economice ridicate și a prezenței unui important centru universitar (Timișoara), județul Timiș atrage în mod constant noi studenți și forță de muncă, nu numai din România, ci și muncitori străini și studenți.

Este un loc minunat de a trăi și de a lucra. Monumentele naturale și cele artificiale sunt spectaculoase, unele dintre ele incluzând: Munții Poiana Ruscă, Peștera Românești, Lacul Surduc, Centrul vechi al orașelor Timișoara și Buziaș, Bisericile de lemn din Pietroasa, Dragomirești, Poieni și Margina.

Proiecte viitoare pentru județul Timiș:

– Centura Timișoara;
-Autostrada Timișoara – Belgrad si legatura cu Via Carpathia;
– Autostrada Lugoj – Calafat;
– Realizarea unei săli polivalente – multifuncționale în Timișoara;
– Spital regional Timișoara;
– Dezvoltare aeroport Timișoara;
– Implementarea cu succes a Programului Timișoara Capitală Culturală 2021;
– Construcția noului stadion al municipiului Timișoara.

”Regiunea de Vest a României este puternică pentru că este condusă de politicieni puternici, de administrații de dreapta, PNL! Deși Guvernul încalcă flagrant principiul subsidiarității și continuă să confiște banii din vestul țării, administrațiile liberale au competența de a compensa această pierdere prin accesarea de fonduri europene, prin politici locale corecte și responsabile care descurajează risipa, susțin antreprenoriatul, investesc în dezvoltarea spiritului inovativ.

La scară națională și euroregională, Regiunea de Vest reprezintă un model de dezvoltare planificată, în concordanță cu nevoile pe termen mediu și lung ale cetățenilor, și nu cu agenda unor politicieni populiști de stânga care tranzacționează speranța de viitor a românilor în schimbul voturilor de astăzi”, susțin liderii PNL.

Ludovic Orban a venit în regiunea de vest pentru a impulsiona o rezoluție de dezvoltare. Video

LĂSAȚI UN MESAJ